ERÜ'de Yerli Covid Asisindan Sonra Kanser Ilacinda Da Faz Çalismalari Baslayacak

TÜRKOVAC ismini alan yerli covid-19 asisinin gelistirildigi Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) sülük enzimlerinden gelistirilen kanser ilacinda da faz çalismalari baslayacak. Erciyes Üniversitesi Ilaç Uygulama ve Arastirma Merkezi (ERFARMA) Müdürü Prof. Dr. Mükerrem Betül Aycan; hammadde olarak tamamen yerli kaynaklardan gelistirilen ilacin preklinik deneylerde oldukça etkili oldugunu, deney hayvanlari üzerindeki çalismalarin devam ettigini, ilaç merkezi bünyesindeki GMP alaninin tamamlanmasi ile faz çalismalarina baslanabilecegini belirtti.

ERÜ'de Yerli Covid Asisindan Sonra Kanser Ilacinda Da Faz Çalismalari Baslayacak
Tüm dünyayi etkisi altina alan korona virüs salgininda dünyada sayili ülkelerin ürettigi covid-19 asisini üreten Erciyes Üniversitesi’nde yerli ilaç çalismalari da tüm hiziyla devam ediyor. ERFARMA’da yapilan çalismalarda sülük enziminden kanser ilaci üretilirken elde edilen ürünün preklinik çalismalarinda ümit vaat edici sonuçlar aldiklarini, insanlar üzerindeki etkisinin arastirilacagi faz çalismalarina da baslamayi planladiklari ögrenildi. ERFARMA Müdürü Prof. Dr. Mükerrem Betül Aycan; kanser ve covid basta olmak üzere birçok çalismalarin devam ettigini aktararak; “ERFARMA iki yildir aktive olan Ilaç Uygulama ve Arastirma Merkezimiz. Burada ilaç uygulamalari kisminda bireye özgü tedavi, kisisellestirilmis tip alaninda çalismalarimiz var. Ilaç Ar-Ge kisminda da özellikle beseri ilaçlarin gelistirilmesi, kanserde etkili hedefli ilaç adaylarinin ve ilaç tasiyici sistemlerinin gelistirilmesi gibi birçok çalismamiz var. Beseri ilaç adaylarinin yani sira kozmetik ürün, geleneksel bitkisel tibbi ürünler, tibbi cihazlarla ilgili birçok çalismamiz var. Ayrica kanser arastirmalarimizin yani sira covid ile ilgili çalismalarimiz var” dedi.



“Sülükten elde edilen ürün liyofilize toz haline getirildi”

Sülük enzimiyle elde edilen ürünü liyofilize toz haline getirdiklerini ve insanlar üzerinde etkilerinin arastirilacagi faz çalismalarina baslanacagini ifade eden Prof. Dr. Aycan; “Sülük ile ilgili çalismalari Amerika-Kanada-Türkiye ortakligi, üniversite sanayi isbirlikli büyük bir proje kapsaminda gerçeklestiriyoruz. Yaklasik bir yildir çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu çalismalar kapsaminda preklinik arastirmalarimizi tamamlamak üzereyiz. Sülükten elde ettigimiz ürünleri liyofilize toz haline getirdik. Bu ürünlerin içerik analizleri, kalite kontrol testleri tamamlanmis durumda. Kanser hücreleri üzerindeki etkinligi ile ilgili arastirmalari tamamladik, deney hayvanlari üzerindeki etkisinin arastirmalari devam ediyor. Çok yakin bir zamanda faz çalismalarina geçmeyi planliyoruz. Ümit ediyoruz ki kanserde etkili oldugunu düsündügümüz moleküllerimizi faz çalismalariyla taçlandirabiliriz” ifadelerini kullandi.

“Ilk sonuçlar oldukça etkili”

Elde edilen ilk sonuçlarda ürünün kanser tedavisinde oldukça etkili oldugunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Aycan, “Dogal kaynakli FDA onayli ve Türkiye’deki sülükler üzerinden gittigimiz için tamamen yerli hammadde kaynakli bir sistemle yola çiktigimiz bir ürün. Bu anlamda oldukça önem arz ettigini düsünüyorum. Aldigimiz ilk sonuçlar oldukça etkili. Bekledigimiz sonuçlari bundan sonraki süreçlerde de gösterirse daha güzel haberlerle karsiniza çikacagimizi ümit ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA