Afganistan Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah, Siyasileri Birlikte Hareket Etmeye Çagirdi Açiklamasi

'Ülkenin bekasi tehlikede'.

Afganistan Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Abdullah, ülkenin bekasinin tehlikede oldugunu ve siyasilerin birlikte hareket etmesi gerektigini söyledi.

Abdullah, baskent Kabil'de Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Liderlik Komitesi Toplantisi'nda yaptigi konusmada, yabanci güçlerin ülkeden çekilmesiyle siddet olaylarinin arttigini belirtti.

Afganistan'da kimsenin savasin taraftari olmadigini vurgulayan Abdullah, barisa olan iradelerinin halen devam ettigini ifade etti.

Abdullah, "Ülkenin bekasi tehlikede, siyasilerin birlikte hareket etmesi lazim." dedi.

Taliban'in, müzakere etmek yerine savasi artirdigina isaret eden Abdullah, insanlarin, Taliban'in baris niyetinden daha önce de süpheli oldugunu ve bu süphenin siddetin artmasiyla daha da yogunlastigini dile getirdi.

Abdullah, ülkede devam eden mevcut durumdan rahatsiz olduklarini ve bu durum karsisinda duyarsiz kalmanin mümkün olmadigini kaydetti.

Baris çabalarinin tek tarafli sonuca ulasmayacagini aktaran Abdullah, "Her iki tarafin da barisa olan iradesini gerçek manada göstermesi lazim. Bizim müzakere heyetimiz su an Katar'in baskenti Doha'da bulunuyor. Amacimiz, sorunlarin müzakere yoluyla çözüme kavusmasi." diye konustu.

- Ülkede siddet olaylari artti

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, saldirilar devam ediyor.

Taliban, 21 Haziran'da ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinin Devlet Abad, Solgere ve Kisindeh ilçelerinin kontrolünü ele geçirmisti.

Yine kuzeydeki Belh ve Samangan vilayetlerinde iki ilçenin kontrolü 20 Haziran'da örgütün eline geçmisti.

Son 2 ayda ise ülke genelinde Taliban'in kontrolüne geçen ilçe sayisi 45'i asti.

Birlesmis Milletler (BM) verilerine göre, Taliban, kent merkezleri hariç ülke topraklarinin yüzde 50 ila 70'ini elinde bulunduruyor.

Taliban ise ülkenin yüzde 80'ini kontrol ettigini savunuyor.

AA muhabirinin yerel yetkililerden derledigi bilgilere göre, Taliban 407 ilçeden 130'dan fazlasini, merkezleri dahil olmak üzere ele geçirmis durumda. Bunlardan yaklasik 60 ilçedeki bazi beldeler, Afgan güvenlik güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Ülkenin 34 vilayet merkezi de hükümetin kontrolü altinda.

Afganistan topraklarinin büyük bölümünde güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki mücadele sürüyor, 407 ilçenin 190 kadarinda çatismalar devam ediyor.

Kaynak: AA