Milletvekillerinden Van'da Dis Ticaret Kolaylastirilsin Talebi

AK Parti Van milletvekilleri, Ticaret Bakani Mehmet Mus ile görüserek sinir ticaretiyle ilgili talep ve önerilerini anlattilar.

Milletvekillerinden Van'da Dis Ticaret Kolaylastirilsin Talebi
Van Milletvekilleri Osman Nuri Gülaçar, Irfan Kartal ve Abdulahat Arvas ile 23. Dönem Van Milletvekili ve AK Parti Il Baskani Kayhan Türkmenoglu, Edremit Belediye Baskani Ismail Say, Tusba Belediye Baskani Salih Akman, Gürpinar Belediye Baskani Hayrullah Tanis, Gevas Belediye Baskani Murat Sezer, Çaldiran Belediye Baskani Sefik Ensari’nin bulundugu Van heyeti, Ticaret Bakani Mehmet Mus’u ziyaret etti. Van gündemli yapilan toplantida dis ticaret hacminin arttirilmasi, ihtisas gümrük yetkileri, Kapiköy Sinir Kapisi, Çilli ve Gelincik sinir kapilari, sinir ticaret merkezi ve belediyelere ithal asfalt izni verilmesi gibi konular görüsüldü. Ziyaretin ardindan yapilan açiklamada, Türkiye’nin en dogusundaki ve en eski yerlesim yerlerinden biri olan Van’in jeostratejik konumu nedeniyle tarih boyunca ticarette önemli merkezlerden biri oldugu, bugünde sinir kenti olmasi nedeniyle ve sahip oldugu yüksek potansiyel sayesinde ayni öneme haiz oldugu ifade edildi. Türkiye’nin ve Avrupa’nin Asya’ya açilan kapisi konumunda olan Van’in; Ortadogu, Kafkaslar ve Orta Asya’nin kesistigi bölgede yer aldigi belirtilerek, iki saatlik uçus mesafesinde 180 milyon kisilik pazari içeren 21 ülkeye ulasildigi söylendi. 500 kilometrelik hinterlandinda Iran, Irak, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’in bulundugu Van ilinin Iran’a 300 kilometre kara siniri oldugu belirtildi.

Bakan Mus ile yapilan görüsmede mevcut ticaret hacminin arttirilmasi ve ticaretin kolaylastirilmasi amaciyla gerekli tesvik ve tedbirlerin istisare edildigi ifade edilen açiklamada, “Sanayici, tüccar ve esnafimizin talepleri iletildi. Dis ticaret kapsaminda yapilan ithalat ve ihracatta uzun ve karmasik bürokrasiden dolayi meydana gelen zaman kaybi ve gecikmeler nedeniyle artan ticari maliyetler konusunda çözüm talep edildi. Kapiköy Sinir Kapisi’nin transit geçislere açilmasi, sinir kapisinin 7/24 esasli olarak çalismasi ve Iran tarafinda devam ettigi söylenen yolun bitirilmesi konusunda girisimlerde bulunulmasi istendi. Sinir ilimiz olan Van’da ticaret hacminin arttirilmasi amaciyla sinir ticareti önündeki engellerin kaldirilmasi, STM’ler ile ilgili düzenlemelerin yapilarak alisverisin kolaylastirilmasi, Çilli ve Gelincik sinir kapilarinda gümrük islemlerine gereksinim duyulmadan Iran ve Türkiye arasinda bu kapilara açik pazar statüsü saglanmasi talep edildi. AK Parti hükümetlerimiz döneminde yapilan birçok yasal düzenleme ile sinir ticareti kapasitesinin arttirilmasi ve gelistirilmesine yönelik düzenlemeler yapilmis ancak ticaret hacmi beklenilen düzeyde artmamistir. Degisen ekonomik kosullar ve pandemi süreci dikkate alinarak sinir ticaretinde uygulanan kotalarin yeniden degerlendirilmesi ve firma basina aylik uygulanan ithalat limitinin arttirilmasi istendi. Hükümetimiz döneminde modernizasyonu tamamlanan Kapiköy Gümrük Kapisi’nin modernizasyonu ile birlikte Van’in dis ticaret faaliyetlerinde bir artis meydana geldigi belirtilerek, Iran Islam Cumhuriyeti ile ticaret hacmimizin daha da artmasi ve ithalat ürünlerinin çesitlendirilmesi için Van Gümrük Müdürlügüne ihtisas yetkisi verilmesi talep edildi. Van ili sinirlarindan ülkemize giren ürünlerin kilometrelerce uzaktaki baska illerde tescil ediliyor olmasi, sanayici ve tüccarlarimizi zor durumda biraktigi ifade edilerek, bölgemiz ve ilimizde ticaretin dogru ve hizli sekilde gelismesi, sanayici ve tüccarimizin ihtiyaç duydugu ham madde ve yari mamul ithalatina yönelik petrokimya, gida-hububat, tekstil, cam ve seramik ürünleri için Van gümrügünün yetkilendirilmesi ve ithal edilecek ürünlerin analizi konusunda Van gümrügü uhdesinde tam donanimli bir laboratuvar kurulmasi istendi” denildi.
Kaynak: İHA