TBMM Göç Ve Uyum Alt Komisyonu Toplandi

Komisyon Baskani Atay Uslu: '(Yunanistan'in siginmacilara iliskin karari) Yunanistan, Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke veya güvenli ülke olarak görüyorsa bu ülkeye siginan ve Yunanistan'in himayesinde bulunan PKK/KCK, DHKP/C terör örgütü üyelerinin iltica talepleri derhal geçersiz sayilmali ve Türkiye'ye iade edilmelidir' 'Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Abdullah Eren: '2012 yilindan beri Türkiye Burslari kapsaminda burslandirdigimiz Suriyeli ögrenci sayisi 4 bin 380'.

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Baskani, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, "Yunanistan, Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke veya güvenli ülke olarak görüyorsa bu ülkeye siginan ve Yunanistan'in himayesinde bulunan PKK/KCK, DHKP/C terör örgütü üyelerinin iltica talepleri derhal geçersiz sayilmali ve Türkiye'ye iade edilmelidir." dedi.

Meclis Insan Haklarini Inceleme Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Göç ve Uyum Alt Komisyonu, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu baskanliginda toplandi.

Uslu, göç, siginma ve mülteci hareketlerinin dünyada hizli bir sekilde devam ettigini söyledi.

Yunanistan'in, "Türkiye güvenli üçüncü ülkedir. Dolayisiyla, belli cografyalardan gelen siginmacilarin artik Yunanistan’a geçtikten sonra Türkiye'ye iade edilmesi gerekiyor. Orayi güvenli üçüncü ülke olarak kabul ediyoruz." seklinde bir karar aldigini animsatan Uslu, söyle konustu:

"Avrupa Birligi bugüne kadar Türkiye'yi güvenli ülke olarak kabul etmiyordu, Yunanistan böyle bir karar verdi. Avrupa Birligi uygulamalarinda, yönetmeliklerinde özel hükümler var, cografi çekinceyle ilgili durumlar vesaire var. Ben onlarin hiçbirine takilmadan hakikaten Yunanistan, Türkiye'yi güvenli üçüncü ülke veya güvenli ülke olarak görüyorsa bu ülkeye siginan ve Yunanistan'in himayesinde bulunan PKK/KCK, DHKP/C terör örgütü üyelerinin iltica talepleri derhal geçersiz sayilmali ve Türkiye'ye iade edilmelidir. Yunanistan hakikaten eger bu kararinda samimiyse bunu derhal uygulamasi gerekiyor. Çünkü, güvenli ülkeden gelen insanlarin iltica talepleri kabul edilmez. Uluslararasi hukukun bir geregidir. Simdiye kadar Türkiye'yi güvensiz ülke kabul ediyorlardi. Suriyeliler, Afganlar, Misirlilar, Somalililer gibi belli ülke vatandaslari için Türkiye güvenli digerleri için etmemek gibi bir ikiyüzlü uygulamanin içindeler."

Uslu, Türkiye'nin iltica, mülteci, siginmaci hukukunda yapilmasi gerekenleri yaptigini belirterek, "Türkiye'ye siginanlara kapilarimizi açtik, açmaya devam ediyoruz ancak siginmacilar Avrupa'ya geçmek istiyorlarsa, üçüncü bir ülkeye siginmak istiyorlarsa onun da önünün açilmasi gerekir." dedi.

Bunun Avrupa Birliginin olusturdugu Cenevre Sözlesmesi'nin bir geregi oldugunu ifade eden Uslu, Yunanistan'in bugün kendisinin de imza attigi Cenevre Sözlesmesi'nin hükümlerini yerine getirmedigini ve siginmacilari Akdeniz'e ittigini söyledi.

- Yabanci ögrencilere verilen burslar

Uslu'nun konusmasinin ardindan Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Baskani Abdullah Eren, komisyona yabanci ögrenciler konusundaki çalismalarina iliskin bilgi verdi.

Kurum olarak Uygur Türkü gençleri de burslandirdiklarini anlatan Eren, "Her ne kadar son yillarda yasadiklari ülkeden çikmalarinda ciddi sikintilar yasansa da onlari magdur etmemek üzerine bir politikamiz var." diye konustu.

Eren, gerek Uygur diasporasinda gerek Türkiye'de yasayan Uygur Türklerine yönelik kapasite gelistirme programlarinin oldugunu, egitimler düzenlediklerini ve "Türkiye Burslari"nda da Uygur Türkleri ögrencilerine ayri bir ehemmiyet verdiklerini kaydetti.

Eren, YTB olarak dünyanin dört bir tarafindan uluslararasi ögrenci getirdiklerini, 188 ülkeden basvuru aldiklarini, Suriye meselesi basladiginda ve 2011 yilindan sonra Suriyeliler Türkiye'ye gelmeye basladiktan sonra burslar içinde Suriye'den basvuranlarin yani sira Türkiye'de yasayan Suriyelilerin de burslandirilmasinin söz konusu oldugunu ifade etti.

Suriyeli ögrencilere nitelikli beseri sermaye olusumunu saglayacak egitim destekleri vermeye çalistiklarini aktaran Eren, "Bunun çok kiymetli oldugunu düsünüyoruz. Türkiye'deki Suriyeli algisi bu anlamda menfi. Halbuki çok nitelikli, iyi egitim almis ve iyi egitim almaya aday basarili Suriyeli gençler de var. Bunlarin kendi toplumlarina kazandirilmasi yarin bir gün Suriye'nin geleceginde bunlarin rol oynamasi demek. Bu anlamda beseri sermayeyi olusturmak için de bir çalismamiz var." dedi.

Abdullah Eren, geri dönüsü tesvik edecek ve sahada normallesmeyi saglayacak adimlara deginerek, "Suriye'nin kuzeyinde güvenligi saglanmis olan bölgede Suriyeli ögrencilerin egitim alabilmesi için geri dönüsü tesvik edecek bir burs programi baslattik." bilgisini verdi.

"Türkiye Burslari" programini anlatan Eren, 2021 yilinda 165 bin basvuru aldiklarini, her yil yaklasik 3 bin 500 ögrenciye burs verdiklerini kaydetti. Eren, "Türkiye Burslarinda su an mevcut ögrenci sayimiz 14 bin 295. YÖK rakamlarina göre, Türkiye'de 200 bin uluslararasi ögrenci var. Bu burslarin her sene iki defa denetimini yapariz. Üniversitelerden transkript aliriz. Ögrencinin kayit, devamlilik, ders durumu incelenir ve bunun neticesinde burs almaya devam etmeli mi, dondurulmali mi, durdurulmali mi hatta kesilmeli mi buraya kadar gider." diye konustu.

Eren, 4 bin 380 Suriyeli ögrenciyi 2012 yilindan 2020 yilina kadar burslandirdiklarini belirterek, "Bunun 1427'si mezun oldu. Geri kalanlari egitimine devam etmekte. Çok küçük bir kisim da basarisiz oldugu için bursu kesilmis durumda. 2012 yilindan beri Türkiye Burslari kapsaminda burslandirdigimiz Suriyeli ögrenci sayisi 4 bin 380." ifadesini kullandi.

Eren, 2021 yilinda 11 bin 86 Suriyeli ögrencinin bursa basvurdugunu ve degerlendirme sürecinin devam ettigini bildirdi.

Komisyon Baskani Uslu'nun "2012-2020'de toplam burslandirdiginiz ögrenci sayisi nedir?" sorusu üzerine Eren, 2012-2020 yillari arasinda toplam burslandirdiklari ögrenci sayisinin ise 33 bin 46 oldugunu, bunun 4 bin 380'inin Suriyeli ögrenci oldugunu dile getirdi.

YÖK rakamlarina göre, Türkiye'de üniversite okuyan Suriyeli ögrenci sayisinin 37 bin 326 oldugunu anlatan Eren, "Hali hazirdaki 37 bin 326 Suriyeli ögrencinin 1611'i Türkiye Burslari kapsaminda. Devletin resmi bursunu aliyor. Geri kalan 35-36 bini kendi imkanlariyla okuyor. Burada 37 bin içerisinde yüzde 4,3'lük bir orana tekabül ediyor burslu ögrenci sayisi. Suriyeliler içerisinde en fazla burslandirma yapilan alanlar: sanat ve beseri bilimler, bilim, teknoloji, mühendislik, saglik bilimleri." dedi.

Eren, uluslararasi fonlarla saglanan ortak burs programlari ile Suriye'de yerinden burslandirma programina iliskin de komisyona bilgi verdi.

Kaynak: AA