Vali Kösger'den Önemli Açiklamalar Açiklamasi 'Altinda Canli Fay Hatlari Bulunan Bir Sehirde Yasiyoruz'

Izmir Valisi Yavuz Selim Kösger, "Izmir Deprem Master Plani" toplantisinda yaptigi konusmada, Izmir’in Türkiye’deki metropoller arasinda deprem riski en yüksek sehirlerden biri oldugunu söyledi. Kösger, “Istanbul’da dahi tehlike bizden daha büyük degil. Canli fay sayisi kaç olursa olsun merkezinde canli fay hatlari bulunan baska bir metropol yok. Altinda canli fay hatlari bulunan bir sehirde yasiyoruz” dedi.

Vali Kösger'den Önemli Açiklamalar Açiklamasi 'Altinda Canli Fay Hatlari Bulunan Bir Sehirde Yasiyoruz'
"Izmir Deprem Master Plani" toplantisi, Vali Yavuz Selim Kösger baskanliginda, il protokolünün katilimiyla, Il Afet Koordinasyon Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Vali Kösger, yerel yönetimleri, bürokrasiyi, akademisyenleri ve STK temsilcilerini bulusturan toplantida, Izmir’in önemli gündem maddelerinin basinda gelen deprem konusunda tüm kesimlere is birligi içerisinde çalisma çagrisinda bulundu.

“Izmir, deprem riski en yüksek metropollerden biri”

Kentte 2020 yilinda büyük bir deprem yasandigini ve 117 vatandasimizin hayatini kaybettigini animsatan Vali Kösger, Izmir’in Türkiye’deki metropoller arasinda deprem riski en yüksek sehirlerden biri oldugunu söyledi.

Medyanin Istanbul’daki deprem tehlikesini sürekli gündemde tuttugunu dile getiren Vali Kösger, “Istanbul’da dahi tehlike bizden daha büyük degil. Izmir’de akademisyenlerimizle, isin uzmanlariyla ve bu konuda arastirmalari olan kesimlerle konusuyoruz. Canli fay sayisi kaç olursa olsun merkezinde canli fay hatlari bulunan baska bir metropol yok. Altinda canli fay hatlari bulunan bir sehirde yasiyoruz” dedi.



“Basimiza gelmeden çok ciddiye almiyoruz”

Vali Kösger, “Zayif taraflarimizdan biri; bir is basimiza gelmeden çok ciddiye almiyoruz. Afete maruz kalinca olayi ciddiye alip o anda bir seyler yapmaya çalisiyoruz. Dogal afetler önceden hazirlik ve çalisma yapilmasi, gerçekler neyse tespit edilerek ona göre önlem alinmasi gereken durumlardir. Izmir’in canli fay hatlari nerededir, en son ne zaman hareket göstermistir, periyodik ritmi nedir, ne kadar siddette deprem üretebilir? Cevaplarini bilirsek yapilasmayi, kentin gelismesini ona göre planlar, ona göre çalisiriz. Yapilmasi gereken esasen budur. Bildigim kadariyla Izmir Büyüksehir Belediyesinin çalismalari var. Biz de AFAD olarak, Il Risk Azaltma Plani (IRAP) adi altinda çalismalar yürütüyoruz” seklinde konustu.



Validen is birligi çagrisi

Bir araya geldikleri toplantida, Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerince hazirlanan ve planlanan çalismalarla ilgili bilgilendirme alacaklarini kaydeden Vali Kösger, “Hep birlikte herhangi bir çekismenin tarafi olmadan, teknik sekilde, is birligi içerisinde, el birligi ile bu çalismalari yürütmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Vali Yavuz Selim Kösger’in yani sira; Ege Ordusu ve Garnizon Komutani Korgeneral Ali Sivri, Izmir Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mustafa Özuslu, 9 Eylül Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ugur Malayoglu, Vali Yardimcisi Baris Demirtas, 9 Eylül Üniversitesi Deprem Arastirma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kamu kurum ve kurulus amirleri, STK temsilcileri ve akademisyenlerin katildigi toplanti, sunumlarin ardindan görüs ve önerilerin paylasilmasiyla sona erdi.
Kaynak: İHA