Türkiye'ye Giriste Örnekleme Temelinde PCR Testi Uygulamasinin Kapsami Genisledi

Saglik Bakanligi, korona virüs tedbirleri kapsaminda Türkiye’ye girislerde riskli olarak degerlendirilen ülkelere yönelik örnekleme temelinde PCR testi uygulamasinin kapsamini genisletti. Bu kapsamda basta Türkiye’nin dünyaya açilan kapisi konumundaki Istanbul Havalimani olmak üzere tüm sinir kapilarinda rastgele seçilecek yolcular, PCR testine tabi tutulmaya baslandi.

Türkiye'ye Giriste Örnekleme Temelinde PCR Testi Uygulamasinin Kapsami Genisledi
Korona virüs tedbirleri kapsaminda Saglik Bakanligi tarafindan daha önce riskli olarak degerlendirilen ülkelerden Türkiye’ye gelen yolculara yönelik uygulanan örnekleme temelinde PCR testi çalismasinin kapsami genisletildi. Bu kapsamda sadece riskli bölgelerden degil, tüm ülkeden gelen yolculara rastgele test uygulamasi yapilacak. Istanbul Havalimani’nda da bugünden itibaren yurda giris yapan yolculara yönelik örnekleme temelinde PCR testi uygulamasina baslandi.

Havalimaninin gelen yolcu katindaki pasaport kontrol noktasinin bulundugu alana kurulan test merkezinde, yurda giris yapan yolcular rastgele seçilerek, PCR testi örnegi aliniyor. Akabinde ise pasaport ve konaklama bilgileri alinan yolcu havalimanindan ayriliyor. Alinan örneklerin pozitif çikmasi durumunda ise yolcuya ulasilarak karantina kurallari uygulanacak. Uygulama kapsaminin genisletilmesiyle birlikte, Delta varyanti basta olmak üzere, çesitli varyantlarin da tespit edilmesi hedefleniyor.

“Yolculara yönelik PCR uygulamalarina bir yenisini daha ilave ediyoruz”

Kapsamin genisletilen uygulamaya iliskin açiklamada bulunan Istanbul Havalimani Bastabibi Dr. Aykut Yener Kavak, “Aslinda biz bu uygulamayi daha önce de baslatmistik. Özellikle belirlenmis uçaklara yada hedef ülkelerin uçaklarina giderek örnekleme yöntemiyle PCR sürüntüleri alarak bu çalismalarimizi yapiyorduk. 1 Temmuz itibariyle çesitli ülkelere yeni yasaklar geldi ve bazi ülkelerden istedigimiz belgelerde artis oldu. Bu kapsamda havalimaninda daha önce baslattigimiz özellikle transit bölgedeki PCR uygulamalarina, yada giden yolcu katindaki yolculara yönelik PCR uygulamalarina bir yenisini daha ilave ediyoruz. Sadece Istanbul Havalimani olarak degil, tüm uluslararasi havalimanlarinda es zamanli olarak baslattik” seklinde konustu.



“Özellikle yeni varyantlarin hangi ülkelerde daha yogun görüldügünü tespit etmeye çalisacagiz”

Uygulamayla yeni varyantlari da tespit edilmesini amaçladiklarini belirten Dr. Aykut Yener Kavak, “Örnekleme yöntemiyle gelen yolculardan yeteri kadar numune alip, özellikle yeni varyantlarin hangi ülkelerde daha yogun görüldügünü bakanlik olarak tespit etmeye çalisacagiz. Özellikle pasaport girislerinde her uçakta belli sayida yolcuyu seçerek PCR numunelerini alacagiz. Yolcularimizi bekletmeyecegiz, daha sonra çikan sonuçlara göre bu yolculara karantina veya valilikler tarafindan belirlenmis yurtlarda karantina seklindeki uygulamalara baslatiyoruz. Pasaport kontrolüne gelen yolculardan belli sayida seçecegiz. Görevli arkadaslarimiz bu yolculari pasaportlariyla birlikte bu alana alacak. Kabinlerde sürüntüleri alindiktan sonra kayitlari yapilacak. Daha sonra alinan bu numuneler de çalisilmak üzere hastaneye gönderilecek” dedi.

Kaynak: İHA