Bakan Mus Açiklamasi 'Sanayi Sektörü Korona Virüs Salgini Sürecinde Ülkenin Büyümesini Sirtladi'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, ihracat pazarinda yasanan ciddi talep daralmalarina ragmen ihracatin 169, 6 milyar dolara tasindigini belirterek, "Gerek ekonomik büyüme gerekse ihracatimizda yasanan bu ivmelenme 2021 yilinda da hiz kesmeden devam etmektedir. Sanayi sektörünün korona virüs salgini sürecinde ülkenin büyümesini sirtladigini görmekteyiz” dedi.

Bakan Mus Açiklamasi 'Sanayi Sektörü Korona Virüs Salgini Sürecinde Ülkenin Büyümesini Sirtladi'
Ankara Sanayi Odasi’nda (ASO) düzenlenen haziran ayi meclis toplantisina katilan Bakan Mus yaptigi konusmada, “Baskent önemli bir yer. 500 büyük sanayi kurulusu arastirmasinda ASO’nun firma sayisinin da arttigini görmekteyiz. En az bu kadar önemli bir diger gelisme de ileri teknoloji alaninda faaliyet gösteren isletmelerin oraninin artmasidir. Pandemiye ragmen ekonomimize sundugunuz katkilar için tesekkür ediyorum, sanayicilik yapmak gerçekten zor” ifadelerini kullandi.

“Sanayi sektörünün korona virüs salgini sürecinde ülkenin büyümesini sirtladigini görmekteyiz”

Bakan Mus, “Pandemi öncesi küresel ekonomi, Çin-ABD krizi ile hazirlanan ticaret savaslarindan, bu yönde alinan önlemlerden ve siyasi risklerden, Brexit gibi ekonomik belirsizliklerden olumsuz etkilenirken, Covid-19 salgini ile birlikte daha zor bir sürece girmistir. IMF’nin son verileri küresel refahin 2020 yilinda yüzde 4.9 daraldigini, Dünya Ticaret Örgütü ise dünya mal ticaretinin yüzde 5.3 oraninda azaldigini ortaya koymaktadir. Salginin en yogun yasandigi 2020 yilinda özel sektörümüzün gayreti ve devletimizin verdigi destekler sayesinde yüzde 1.8’lik büyüme orani ile Çin’in ardindan G20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ülke olduk. Yine bu dönemde basta Avrupa Birligi olmak üzere ihracat pazarinda yasanan ciddi ekonomik küçülmeleri dis talep daralmalarina ragmen hep birlikte ihracatimizi 169, 6 milyar dolara tasimis olduk. Gerek ekonomik büyüme gerekse ihracatimizda yasanan bu ivmelenme 2021 yilinda da hiz kesmeden devam etmektedir. Sanayi sektörünün korona virüs salgini sürecinde ülkenin büyümesini sirtladigini görmekteyiz” seklinde konustu.



“Mutlaka yapisal reformlar gerçeklestirilmeli”

Firmalarin karlilik seviyelerinin önemli bir konu olduguna dikkat çeken ASO Baskani Nurettin Özdebir ise, “Imalat sanayisinde, özellikle küçük firmalarda karlar düsüktür. Karlari yükseltmek, isletmelerimizi büyüterek ölçek ekonomilerinden yararlanmalari ile mümkündür. Ancak, sirketlerimizi büyütmek sermaye birikimini gerektirmektedir. Burada küçük isletmeler, kisir bir döngü içindedir. Karlarini yükseltmek için sermaye biriktirmek, sermaye biriktirmek içinse karlarini yükseltmek gerekmektedir. Bu kisir döngüyü kirmak için mutlaka yapisal reformlar gerçeklestirilmeli, isletmeler üzerindeki yükleri azaltacak, büyümeleri önündeki mevzuat engellerini kaldiracak tedbirlerin mutlaka alinmasi gerekmektedir” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA