73 Yasindaki Hasan Usta, Ekmegini 60 Yildir Ates Karsisinda Demir Döverek Çikariyor

Trabzon'un Yomra ilçesindeki atölyesinde, yaklasik 60 yildir baba meslegi demirciligi sürdüren Hasan Acar, ilerlemis yasina ragmen her sabah ocagini körükleyerek atesin basina geçiyor Sicak demir ustasi Acar: 'Balta, orak, keser, bel yapiyorum. Atesin karsisindasin çogunlukla çileli, zahmetli bir is'

SEYIT AHMET EKSIK - Trabzon'da, çocuk yasta babasindan ögrendigi meslegini yaklasik 60 yildir sürdüren sicak demir ustasi Hasan Acar, ilerlemis yasina ragmen her sabah atölyesinin yolunu tutuyor.

73 yasindaki Hasan Acar, baba meslegi demirciligi Yomra ilçesine 38 kilometre uzakliktaki Maden Mahallesi'ndeki atölyesinde sürdürüyor.

Çocuk yaslarda ögrendigi isi için sabah erken saatlerde atölyesine gelen Acar, ilk günkü heyecanla demir ocagini yakarak atesin basina geçiyor.

Çevredeki tek sicak demir ustasi olan Acar, siparis üzerine balta, orak, keser, bel ve çapa gibi ürünler imal etmenin yani sira demir dograma ve kaynak tamir isleri de yapiyor.

Acar, AA muhabirine, meslege demirci olan babasinin yaninda 13 yasinda basladigini söyledi.

Meslegin zorluklarindan bahseden Acar, "Yaklasik 60 yildir yapiyorum. Atesin basindayim, bu agir bir meslek. Baska yaptigim bir sey yok, sadece bunu yapiyorum. Balta, orak, keser, bel yapiyorum. Atesin karsisindasin, çogunlukla çileli, zahmetli bir is. Kolay degil yani agir bir is." diye konustu.

- "Bu is çok zor, bunu her adam yapamaz"

Acar, sicak demircilik mesleginin kaybolmaya yüz tuttugunu belirterek, "Asagi yukari 500 derece sicaklik var. Zaten bu is yakin zamanda biter. Bu çevrede benden baska demir yapan yok." dedi.

Meslegin incelik gerektirdigini ve ocakta isinan demirin ne zaman tava geldigini anlamadan yapilamayacagini söyleyen Acar, sunlari kaydetti:

"Baba meslegi. Bu is çok zor, bunu her adam yapamaz. Demirin tava geldigini anliyorum, isindigini anliyorum, yapiyorum. Zaten anlamazsan yapamazsin bu isi. Mümkün degil, demirin tavini anlayacaksin. Sabah geliyorum, saat 08.00 gibi ocagi yakiyorum. Basliyorum çalismaya. Demirden her seyi yaparim. Demir üzerine yapmadigim bir sey yok."

Kaynak: AA