Ispanya Basbakani Sanchez, Katalanlarla Görüsmeleri Yeniden Baslatti

Ispanya Basbakani Pedro Sanchez, 9 Katalan siyasetçi için "kismi af" karari alinmasinin ardindan Katalonya özerk hükümet baskani Pere Aragones ile görüstü.

Sanchez, Basbakanlik Sarayi Moncloa'da Katalan lider Aragones ile 2,5 saatlik bir görüsme yapti.

Ispanya'da sol koalisyon hükümeti, Aragones ile yapilan görüsmelerin halkin yarisinin ayrilikçi partileri destekledigi Katalonya ile iliskileri düzeltmesini beklerken, Sanchez, ayrilikçi Katalanlarla normallesme sürecinin uzun süre alabilecegini kaydetti.

Katalonya özerk hükümet baskani Aragones ise resmi bagimsizlik referandumu yapilmasi talebini ve Katalonya'nin 2017'deki bagimsizlik girisimindeki rolleri nedeniyle yargilanan kisilere yönelik af talebini yineledi.

Pere Aragones, Sanchez ile yapilan ilk görüsmenin, taraflarin pozisyonlari arasinda daglar kadar fark oldugunu ve çatismanin çözümündeki bariz farkliliklari gösterdigini ifade etti.

Aragones, iki liderin kendi hükümetlerinden delegasyonlarin "yeni bir müzakere turu" baslatmak için eylülde bir araya gelmesi konusunda anlastigini da sözlerine ekledi.

Sanchez daha önce bir bölgenin bagimsizlik referandumunun anayasaya aykiri oldugunu ve ilerlemenin yolunun sosyal ve ekonomik konulara odaklanarak Katalanlarin ihtiyaçlarini karsilamak oldugunu söylemisti.

Ispanya'da hükümet, Katalonya'da 1 Ekim 2017'de yapilan yasa disi referandum ve bagimsizlik yanlisi girisimler nedeniyle 1328 gündür tutuklu bulunan 9 Katalan siyasetçi için kismi af karari almisti.

Taraflar, Subat 2020'de görüsmeleri baslatma konusunda mutabakata varmisti.

- Katalonya'daki süreç

Katalonya'da bagimsizlik yanlisi siyasi girisimler, 2012'de baslamis ve dönemin Katalonya özerk hükümet baskani Artur Mas'in öncülügünde 9 Kasim 2014'te yasa disi ilk bagimsizlik yanlisi halk oylamasi yapilmisti.

Ardindan 12 Ocak 2016-28 Ekim 2017'de Katalonya Özerk Hükümet Baskani olarak görev yapan, halihazirda Avrupa parlamenteri olan ve Ispanya'da hakkinda yakalama ve tutuklama emri bulunan Carles Puigdemont'un liderliginde 1 Ekim 2017'de, Anayasa Mahkemesinin iptal kararina ragmen yasa disi bagimsizlik referandumu gerçeklesmisti.

Katalonya özerk yönetim parlamentosu da 27 Ekim 2017'de "açiklanmasi ertelenen, tek tarafli bagimsizlik deklarasyonunu" kabul etmis ve ayni gün Ispanya Senatosunda alinan ve Anayasa'nin 155. maddesinin uygulandigi kararla Katalonya'nin özerk haklari geçici olarak merkezi hükümete devredilmisti.

Bu gelismelerin ardindan Ispanya mahkemelerinden kaçan Puigdemont ve 6 eski Katalan siyasetçi ülkeyi terk ederken, diger eski Katalan özerk yönetim hükümeti üyeleri ve iki sivil toplum örgütün temsilcisi 2 Kasim 2017'de tedbiri kararla tutuklanarak cezaevine gönderilmisti.

Yüksek Mahkemede tutuklu yargilanan eski Katalonya özerk yönetim hükümetinde üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden 9'u, devlete karsi ayaklanma, kamu parasini kötüye kullanma ve devletin kurumlarina itaatsizlik suçlarindan Ekim 2019'da açiklanan kararla 9 ila 13 yil hapis cezasi almisti.

Katalonya özerk yönetimi, tutuklu Katalan siyasetçilere ocakta yari serbestlik hakki tanisa da daha sonra Katalan mahkemesinin itirazlariyla bu hak iptal edilmisti.

Ispanya'da Ocak 2020'den itibaren iktidarda olan sol koalisyon hükümeti Katalonya sorununa çözüm için af adimini atsa da Katalan özerk hükümetinin bagimsizlik için yasal bir referandum talebine sicak bakmiyor.

Merkezi hükümet ile Katalan özerk hükümeti arasinda kurulacak diyalog masasinda referanduma gitmeden özerklik haklarinin genisletilecegi bir çözüm aranmasi bekleniyor.

Kaynak: AA