Çoban Degil, Birlesmis Milletler Gibi Aile

Denizli’de Gökpinar Baraj Gölü etrafinda sürüsünü otlatan çoban ve kizlari diger çobanlardan çok farkli. Yillarca yurt disinda yasadiktan sonra Denizli’ye kesin dönüs yapan baba ve kizlari çobanlik yapiyor. Çoban baba iki, kizlari ise üç dil biliyor. Kizlar ve babalari koyunlarini güderken bildikleri dilleri unutmamak için kendi aralarinda Ingilizce ve Almanca konusuyor.

Çoban Degil, Birlesmis Milletler Gibi Aile


Denizlili Hamza Toktas, 16 yil Almanya’da yasadiktan sonra kesin dönüs yapti. Dört yildan bu yana Gökpinar Baraj Gölü çevresinde dede meslegi çobanlik yapmaya baslayan Toktas’a, kizlari Ilayda ve Dalya’da yardim ediyor. Çobanlik yapan gurbetçi ailede baba Hazma Toktas Türkçe, Almanca iki dil, kizlari Ilayda ve Dalya ise Türkçe, Ingilizce ve Almanca olmak üzere üç dil biliyor. Baraj gölü çevresindeki otluk alanlarda koyunlarini dogal besleyen çoban baba ve kizlari bildikleri dilleri unutmamak için kendi aralarinda Ingilizce ve Almanca konusuyor. Sürülerindeki koyun ve keçileri kurban bayrami için hazirlayan baba ve kizlari, sürüyü güderken sarki söylemeyi de ihmal etmiyor.

Yillarca yurt disinda yasadiktan sonra Türkiye’ye dönüs yapip ata meslegine sahip çiktigini belirten çoban Hamza Toktas, “2016 yilinda yurtdisindan ülkemize geldim. 2017 yilinda dede meslegi olan hayvanciliga basladim. Recep Yazicioglu Gölet’i etrafinda hayvanlarimi organik besliyorum. Kizlarim Ilayda ve Dalya bana yardim ediyor. Hayvanlari otlatirken kendi aramizda Almanca konusuyoruz. Kizlarim üç dil biliyor. Ben ise iki dil biliyorum. Su anda kurbana hazirlaniyoruz” dedi.



Sürüyü üç dille güdüyorlar

Yurt disinda yasarken ögrendikleri dilleri unutmamak için koyun sürüsünü güderken sürekli Almanca ve Ingilizce konustuklarini hatirlatan Toktas’in küçük büyük Ilayda Toktas da, “Yedi yil önce Almanya’dan geldik. Babam çobanlik meslegini sevdigi için bu meslegi yapmaya basladik. Babama destek olmak için hep birlikte hayvanlarimiza bakiyoruz. Türkçe, Almanca ve Ingilizce olmak üzere üç dil biliyoruz. Hayvanlari güderken bildigimiz dilleri unutmamak için Almanca ve Ingilizce konusuyoruz” dedi.



Babasi ve ablasiyla gölün çevresinde sürüyü güden Dalya Toktas ise, söyle konustu: “Uzun yillar Almanya’da yasadik. Babam ve ablam Türkiye’ye dönmek istedigi için Türkiye’ye geldik. Babam çobanlik meslegini uzun yillardir yapmak istiyordu. Türkiye’ye gelince bu meslege basladi.

Bildigimiz dilleri unutmamak için Almanca ve Ingilizce konusuyoruz. Simdi de hayvanlarimizi kurbanlik için hazirliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA