BM Raportörü Lawlor, Çin'deki Tutuklu Insan Haklari Aktivistlerinin Durumundan Endiseli

BM Insan Haklari Savunuculari Özel Raportörü Mary Lawlor, Çin’de "keyfi olarak" tutuklanan aktivistlerin kötü muameleye ve iskenceye maruz kaldiklarini gösteren sayisiz rapor oldugunu bildirdi.

Lawlor, Çin’in insan haklari savunucularina yönelik keyfi tutuklamalarina iliskin yaptigi açiklamada, "Insan haklari savunucularini, barisçil insan haklari aktiviteleri nedeniyle mahkum etmek, gözaltinda kötü muamelede bulunmak ve onlara yeterli tibbi bakim saglamamak…devam edemez." ifadesini kullandi.

Lawlor, tutuklu bulunan insan haklari savunucularinin “yaygin” olarak kötü muameleye maruz kaldiklarina isaret eden “sayisiz rapor” oldugunu vurguladi.

Aktivistlerden Gao Cising’in “zorla kaybedildigini”, Guo Hongvey’in de hapishanede yasamini yitirdigini belirten Lawlor, en az 13 aktivistin “sahte suçlamalarla” 10 yildan fazla hapse mahkum edildigini belirtti.

Lawlor, tutuklu bilim insani Ilham Tohti’ye iliskin de sunlari kaydetti:

"Tohti keyfi olarak tutuklandi, iddiaya göre iskence gördü ve kapali kapilar ardinda yapilan bir yargilamanin ardindan ömür boyu hapis cezasina çarptirildi. Hiçbir aile ziyaretine izin verilmedi ve tutuklandigi zamandan bu yana Çinli yetkililer tarafindan herhangi bir bilgi verilmedi."

Özel Raportör Lawlor, 10 yildir hapiste olan Chen Xi’nin kronik enterit hastasi oldugunu ve ciddi saglik sorunlari yasadigini kaydetti.

Kaynak: AA