5 Ülkeden Aricilik Is Birligi

Karadeniz’e kiyisi olan Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova, aricilik konusunda isbirligi yapma karari aldi.

5 Ülkeden Aricilik Is Birligi
Karadeniz Havzasi Sinir Ötesi Isbirligi Programi kapsaminda aricilik sektörüne yönelik gerçeklestirilen Uluslararasi Karadeniz Aracilik Konferansi Ordu’da yapildi. Karadeniz Havzasi Sinir Ötesi Isbirligi Programi kapsaminda, Romanya Galati Tehnopol Birligince hazirlanan ve DOKA’nin ortagi oldugu Karadeniz Havzasindaki Aricilik Ve Baglantili Sektörlerde Rekabet Gücünün Ve Ticaretin Arttirilmasi Projesinin bir faaliyeti olarak gerçeklestirilen konferansa, Ordu Valisi Tuncay Sonel’in yani sira DOKA Genel Sekreteri Onur Adiyaman, Ordu Tarim ve Orman Il Müdürü Kemal Yilmaz, Ordu Aricilik Arastirma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Servet Sahin, DOKA Ordu Il Temsilcisi Harun Göçer ve proje ortaklarindan Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan davet edilen misafirler katildi.

Uluslararasi Karadeniz Aricilik Konferansinda bir konusma yapan ve Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan gelen misafirlere Ordu’dan bahseden Vali Tuncay Sonel, konferansin ülkemize, çiftçilere ve yöre insanlarina hayirlar getirmesini temenni etti.

Vali Sonel, aricilik faaliyetlerinde Türkiye’nin dünyada ilk 5.sirada oldugunu belirterek, Ordu’nun ise bal üretiminde Türkiye’de ilk sirada yer aldigini söyledi.



Konusmasinin devaminda Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan gelen misafirlere Ordu’dan bahseden Vali Tuncay Sonel, Ordu’nun hem Türkiye’nin hem de Karadeniz’in incisi konumunda oldugunu ifade etti.



5 ülke ortak çalisacak

Konferansta DOKA Genel Sekreteri Onur Adiyaman da söz alarak, projenin amacindan bahsetti.

Adiyaman, ‘Karadeniz Havzasindaki Aricilik ve Baglantili Sektörlerde Rekabet Gücünün ve Ticaretin Arttirilmasi Projesi’ ile aricilik sektörünün önemini ve farkli ülkelerdeki aricilik deneyimlerini proje paydaslari ile paylasarak büyük bir sinerji ve bilgi aktariminin saglanacagini ifade etti.

Adiyaman, “Bugüne kadar DOKA olarak bölgenin sosyal ve ekonomik kalkinmasi için yaklasik 15 milyon Euro tutarinda bir fon kullanmisiz Avrupa Birliginden. Bugün içinde konferans etkinligi de bulunan projemiz ve Karadeniz havzasi Sinir Ötesi Isbirligi Kapsaminda desteklenen bir proje. Aricilik bölgemiz için, ülkemiz için ve tüm dünya için önemli bir konu. Ari yetistiriciligi ve bal üretimi hakikaten dünyada çok ciddi gelisme egilimi gösteriyor. Iklim sartlari, cografi kosullar ve balli bitki örtüsü bakimindan da ülkemiz mükemmel bir konumda. Ordu ilimiz de Türkiye’de birinci sirada. Bu projemiz ile Karadeniz komsularimiz Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Moldova’dan ortaklarimizla beraber aricilik sektörü paydaslarina ve kamuoyuna yönelik egitim çalismalari, teorik ve teknik anlamda uygulamali saha çalismalari, bilgi paylasimi, tanitim faaliyetleri gibi birçok etkinlik düzenledik”

Romanya Galati Tehnopol Birligi Temsilcisi Laurentiu Drasovean da ‘Karadeniz Havzasinda Ariciligin Durumu’ hakkinda bilgilendirmede bulundu. Konferansta ayrica Karadeniz Teknik Üniversitesi Ögretim Üyelerinden Prof. Dr. Oktay Yildiz ve Prof. Dr. Sevgi Kolay tarafindan ‘Ari Ürünlerinde Kalite ve Ürün Gelistirme’ ve ‘Apiterapi’ konularinda, Kahramanmaras Sütçü Imam Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Halil Yeniar ‘Iklim Degisimi; Ari, Arici ve Uygulamaya Yönelik Aricilik Adaptasyonlari’ konularinda sunumlar yapti.
Kaynak: İHA