Ceylanpinar Tarim Isletmesi'nde Ayçiçeginde 18 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Isletmenin Bitki Üretim Müdür Yardimcisi Muhammet Altiparmak: 'Geçen yil dönüme 250 kilogram ürün aldik, bu yil 300 kilogram verim beklemekteyiz' 'Sanayicilerimiz yurt disindan almak yerine bizim ürünümüzü tercih ediyor. Ürünümüz yerli ürün oldugu için büyük ragbet görmektedir'

MEHMET FATIH ASLAN - Sanliurfa'da Tarim Isletmeleri Genel Müdürlügüne bagli Ceylanpinar Tarim Isletmesi'nde yag sanayisine katki saglamak ve nöbetlese ekimle verimi artirmak amaciyla yetistirilen ayçiçeginde bu sezon 18 bin ton rekolte bekleniyor.

Alaninda "Türkiye'nin en büyük çiftligi" unvanina sahip Ceylanpinar Tarim Isletmesi'nde, 1 milyon 663 bin 862 dekar arazide tarim ve hayvancilik faaliyeti yürütülüyor. Yaklasik 636 bin dekar alanda tarim yapilan isletmede arpadan bugdaya, mercimekten misira, Antep fistigindan ayçiçegine, figden yulafa kadar çok sayida bitki yetistiriliyor.

Teknolojik araç ve gereçlerin kullanildigi isletmede, tohumluk hububatin yaninda yazlik yag bitkileri de yetistirilerek ülke ekonomisine ve çiftçilere ciddi katki saglaniyor.

Topragin uzun yillar verimli kalabilmesi için münavebe sistemiyle (ekim nöbeti) tarlalara ayçiçegi ekiminin yapildigi isletmede, her yil daha fazla arazi suyla bulusturularak ayçiçegi üretiminin daha fazla alana yayilmasi hedefleniyor.

- "Küspesi hayvanlarin yem ihtiyacinda kullaniliyor"

Isletmenin Bitkisel Üretim Müdür Yardimcisi Muhammet Altiparmak, AA muhabirine, güzlük hububat ekiminin yaninda arazilerin tüm yil kullanilmasi amaciyla yazlik yag bitkileri ekimleri de gerçeklestirdiklerini söyledi.

Özellikle ekimini yaptiklari ayçiçeginin yag endüstrisi için çok önemli bir ürün oldugunu vurgulayan Altiparmak, "Ayçiçegi hem ülkemizin yag ihtiyacinin karsilanmasinda hem de yagi çikarildiktan sonra küspesiyle de hayvanciligin yem ihtiyacinda kullanilmaktadir. Her yil ayni tarlada üst üste ayni ürün (mercimek-mercimek, bugday-bugday) yetistirmektense ot ile mücadelede daha faydali oldugu için münavebe amaçli ekimini gerçeklestirmekteyiz." dedi.

- Dönümde 300 kilogram verim bekleniyor

Altiparmak, geçen yil 55 bin dönüm alanda üretimini yaptiklari ayçiçeginin bu yil 63 bin dönüm alanda ekimini gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Bu yil rekoltede büyük artis beklediklerini kaydeden Altiparmak, söyle devam etti:

"Bu yil üretimini yapacagimiz 63 bin dönüm ayçiçeginden 18 bin ton ürün beklemekteyiz. Geçen yil dönüme 250 kilogram ürün aldik, bu yil 300 kilogram verim beklemekteyiz. Önümüzdeki yillarda ayçiçegi ekilis alanlarini 100 bin dönüm alana çikarmayi planlamaktayiz. Ürünün Sanliurfa Ticaret Borsasi'nda satisini tüm sanayicilerimize duyurarak yapiyoruz. Sanayicilerimiz yurt disindan almak yerine bizim ürünümüzü tercih ediyorlar. Ürünümüz yerli ürün oldugu için büyük ragbet görmektedir. Ihale yoluyla yapilan satisa Gaziantep, Adana, Çorum hatta Trakya illerindeki sanayicilerimiz katilmaktadir. Bu anlamda talep çok fazla."
Kaynak: AA