Manisa'da Hububat Hasadi Devam Ediyor

Manisa’da bugday ve arpa hasat sezonunun devam ediyor olmasi dolayisiyla Manisa Tarim ve Orman Il Müdürü Metin Öztürk, hasat çalismalarin yürütüldügü alanlarda incelemelerde bulundu. Öztürk Manisa genelinde hububat hasadinin yüzde 80’inin tamamlandigini kaydederek üreticilere dane ve sap kayiplarini en aza indirmek için uyarilarda bulundu.

Manisa'da Hububat Hasadi Devam Ediyor
Manisa Tarim ve Orman Il Müdürü Öztürk’ün sahadaki incelemelerine, Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Gökmen Kaya, Yunusemre Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Bülent Güleç ile konu uzmani teknik personeller eslik etti.

Üreticilerle görüsen, bereketli ve bol kazançli bir hasat dönemi dileyen Metin Öztürk, Manisa’da 17 ilçe toplaminda yaklasik 967 bin 914 dekar alanda bugday ekilisi yapildigina dikkat çekerek, “Bugday hasadi ilimizde haziran ayi basi itibariyle Yunusemre, Sehzadeler, Saruhanli, Turgutlu ve Ahmetli gibi düsük rakimli ilçelerde baslamistir. Gördes, Demirci, Kula, Yuntdagi, Köprübasi, Selendi gibi yüksek rakimli bölgelerimizde haziran ayi sonu, temmuz basinda hasat çalismalari son bulacaktir. Su an itibariyle ilimizde hububat hasadinin yüzde 80’i tamamlanmistir. Hububat hasadinda Manisa Il genelinde 58 teknik personel, kontrolör olarak görev yapmaktadir. Müdürlügümüze hububat hasadi konusunda yansiyan herhangi bir sorun bulunmamaktadir.” dedi.

Manisa’da 967 bin 914 dekar alanda hububat ekimi yapildigina dikkat çeken Il Müdürü Metin Öztürk, çiftçilerin büyük emek ve masrafla üretmis olduklari hububat ürünlerinin, biçerdöverlerle hasat edilmeleri sirasinda, meydana gelen dane ve sap kayiplari ile dane hasarlarinin önlenmesine yönelik uyarilarda da bulundu.

Il Müdürlügü teknik personellerince sahada kontrol çalismalarinin araliksiz devam ettigini ifade eden Öztürk, hasat öncesinde ve hasat sirasinda biçerdöver sürücüleri, biçerdöver sahipleri ile ürün sahiplerinin dikkat etmesi gereken hususlara degindi. Il Müdürü Öztürk, “Biçerdöver sahipleri, hasat sezonundan önce, biçerdöverlerini teknigine uygun bir sekilde bakim ve ayarlarini yaptirarak, hasada hazir hale getirmelidir. Biçerdöver sahipleri, biçerdöverlerini operatör belgesi olmayan sürücülere kullandirmamalidir. Biçerdöver operatör belgesi olmayan sürücüler, biçerdöverle ürün hasadi yapmamalidir. Her ürüne göre, hasat zamani hassasiyetle belirlenmeli, hasat olgunluguna erismemis ürünlerin hasadindan kesinlikle kaçinilmalidir. Hasatta, üründeki rutubet durumu dikkate alinmali, çig kalkmadan hasada baslanilmamali ve çig düsmeden önce hasada son verilmelidir. Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangin tehlikesine karsi, yerinde ve zamaninda her türlü emniyet tedbiri alinmalidir” dedi.

Kaynak: İHA