Yerli Ve Milli Helikopterlerin Yolu Açildi

TUSAS, Gökbey'den baslayarak büyük sinif helikopter gelistirme konusundaki kabiliyetini belgelendirdi TUSAS Organizasyon Onaylari Müdürü Yetis Uysal: '2014’te Hürkus vesilesiyle küçük uçaklar sinifinda bu sertifikayi almistik, bu kez Gökbey vesilesiyle büyük helikopterler için aliyoruz. Bundan sonra ne zaman bir küçük uçak ya da büyük helikopter gelistirecek olsak tasarim organizasyonu onayimiz bulunuyor. Gelistirecegimiz uçak ya da helikopter için ayrica tip sertifikasini almamiz gerekecek' 'Önümüzdeki günlerde uçus testlerini hizlandirarak devam ettirecegiz. Bunlari bitirerek, dosya haline getirip Sivil Havacilik Genel Müdürlügüne sundugumuzda ve kendilerinin onayini aldigimizda süreç bitecek. Bunun da uzak bir zaman olmayacagini söyleyebilirim'

Yerli Ve Milli Helikopterlerin Yolu Açildi
GÖKSEL YILDIRIM - Türkiye'nin ihtiyaç duydugu sivil ve askeri helikopter için bir dizi proje yürüten Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS), büyük helikopterlere yönelik tasarim organizasyonu yeterligi alarak yerli ve milli helikopterleri müsterileriyle bulusturmak için önemli bir adim atti.

TUSAS Organizasyon Onaylari Müdürü Yetis Uysal, AA muhabirine, sertifikasyon çalismalarinin uçusa elverisliligin belgelendigi bir süreç oldugunu ve uçak ya da helikoptere verilen tip sertifikasinin alinmasiyla tamamlanacagini söyledi.

Sivil Havacilik Genel Müdürlügünden alinan tasarim organizasyonu onayi sertifikasinin tip sertifikasi öncesinde, tasarimi yapan organizasyonun yeterliligini, yetkinligini tasdik eden bir belge niteligi tasidigina isaret eden Uysal, "Bunu aldigimiz için gururluyuz. Arka planda parçalarin, yazilimlarin testleri devam ederken Gökbey helikopterinin uçus testleri yogun olarak sürüyor. Bunlari test cihazlariyla en son teknolojiyle izliyor, kaydediyor, analizini yapiyor ve sertifikasyonunun sartlarini tek tek yerine getirip getirmedigini kontrol ediyoruz. Bunlari da bitirdikten sonra Sivil Havacilik Genel Müdürlügümüze sunacagiz ve onlardan helikoptere tip sertifikasini alacagiz. Bu da ikinci sertifikamiz olarak süreci bitiren son adim olacak." dedi.

Tasarim organizasyon onayinin sinif bazinda verilen bir sertifika oldugunu dile getiren Uysal, 2014’te Hürkus vesilesiyle küçük uçaklar sinifinda bu sertifikayi aldiklarini ifade etti. Uysal, söyle konustu: "Bu kez Gökbey vesilesiyle büyük helikopterler için aliyoruz. Bundan sonra ne zaman bir küçük uçak ya da büyük helikopter gelistirecek olsak tasarim organizasyonu onayimiz bulunuyor, yeniden almamiza gerek kalmiyor. Gelistirecegimiz uçak ya da helikopter için ayrica tip sertifikasini almamiz gerekecek. Ön sertifikayi almamiza ise gerek kalmayacak."

- "Dünya piyasasinda önemli belgeler"

Tip sertifikasinin uçagin, helikopterin uçusa elverisli oldugunu ortaya koydugunu vurgulayan Uysal, "Bir hava aracinin emniyetli oldugunu kanitlamak demek, aslinda gönül rahatligiyla kullanicilarin müsterilerin bunu satin almasini saglamak demektir. Dolayisiyla bu sertifika, uçusa elverisli oldugunu ayni zamanda uçusa elverisliligin sürekliliginin saglanacaginin teminati oldugunuzu da anlatiyor. Satis için kullanicinin güvenle helikoptere binmesi, satin almasi için dünya piyasasinda bunlar çok önemli belgeler." degerlendirmesinde bulundu.

Yetis Uysal, Gökbey helikopterinin sertifikasyon sürecinin tamamlanmasina iliskin de su bilgileri verdi:

"Önümüzdeki günlerde uçus testlerini hizlandirarak devam ettirecegiz. Bunlari bitirerek dosya haline getirip Sivil Havacilik Genel Müdürlügüne sundugumuzda ve kendilerinin onayini aldigimizda süreç bitecek. Bunun da uzak bir zaman olmayacagini söyleyebilirim. Çünkü su anda uçus testlerimiz yogun sekilde devam ediyor."

Gökbey'in sivil amaçli birçok görevi yapabilecek, askeri kullanicilarin ihtiyaçlarini karsilayabilecek bir helikopter olarak gelistirildigini anlatan Uysal, farkli görevlerin gerektirdigi askeri ekipmanlarin da sertifikalandirilarak helikoptere entegre edilecegini belirtti. Uysal, "Birçok varyasyon, konfigürasyonla piyasaya güçlü olarak bu helikopterle geliyoruz." dedi.

- "Gözbebegimiz, severek ve özveriyle çalisiyoruz"

TUSAS Uçus Hatti Basteknisyeni Abdurrahman Ugurlu da uçus hattina gelen helikopterlerin emniyetli sekilde görev yapabilmeleri için planlanan faaliyetleri gerçeklestirdiklerini söyledi. Ugurlu, havacilik kalite kurallarina uygun olarak helikopteri en iyi sekilde hazirlamaya çalistiklarini ve pilotlara emanet ettikleri belirtti.

19 kisilik ekiple donanimlarin planli bakim ve onarimlarini gerçeklestirdiklerini dile getiren Ugurlu, bunun yaninda uçus sonrasinda hava aracinin kontrollerini yerine getirip, onu bir sonraki uçus için hazirladiklarini anlatti.

Ugurlu, "Bu projede çalismanin heyecanini yasiyoruz ve hava aracimizi seviyoruz. Ülkemizin ve sirketimizin olmakla beraber bizim de gözbebegimiz, severek ve özveriyle çalisiyoruz. Sirketimizin bize verdi yükümlülügü de omuzlarimizda hissediyoruz. Ülkemiz için çok iyi bir proje oldugunu düsünüyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA