YEK-G Piyasasinin Ilk Islemi Zorlu Enerji'den

Yenilenebilir Enerji Kaynak Garantisi (YEK-G) Sertifikasi ile yesil enerji satisi basladi. Zorlu Enerji, EPIAS tarafindan hizmete açilan YEK-G piyasasinin ilk islemini yaparak Türkiye’nin ilk YEK-G sertifikasinin saglayicisi oldu.

YEK-G Piyasasinin Ilk Islemi Zorlu Enerji'den
Yenilenebilir enerji kaynaklarinin daha etkin ve verimli kullanilmasi için üretimden tüketime her alanda rol model olmayi hedefleyen Zorlu Enerji, 15 Haziran tarihinde EPIAS’in uzlastirma sonrasi uygulamaya açtigi YEK-G sistemi üzerinden ihraç yoluyla ilk sertifikasini olusturup itfa yolu ile kullandirarak bir ilke imza atti.

Sürdürülebilirlik yaklasiminin temelinde etki odakli büyüme, düsük karbonlu çevre dostu operasyon ve tedarik zinciri yönetimi ile yerel sosyo-ekonomik kalkinma yer alan Zorlu Enerji, Kizildere 3 Jeotermal Enerji Santralinden ürettigi enerjiyi, Afyonkarahisar, Bilecik, Eskisehir, Kütahya, Usak illerinden olusan Osmangazi Bölgesi’nde bulunan perakende ofis binalarinda kullanarak, binalarini yesil enerji sertifikasi ile belgelendirmis oldu.

Yapilan açiklamaya göre Türkiye’deki elektrik üretiminin tamamini yenilenebilir kaynaklardan gerçeklestiren sirket, ürettigi enerjiyi bireysel ve kurumsal aboneleri ile dileyen serbest tüketicilerin de kullanimina sunacak.

Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi

Enerji Piyasalari Isletme A.S. (EPIAS), elektrigin üretimi ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimini yayginlastirilmak, belgelemek ve çevre koruma amaçlariyla, 01 Haziran 2021 tarihinde Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemini devreye aldi.

Sistem kapsaminda sirketler, Avrupa Birligi’nin Paris Anlasmasi ile sart kostugu tedarik zincirinin kaynagini belgelemesi konusunda YEK-G’den faydalanabilecek ve dileyen tüketiciler yesil enerji kullanma imkani bulacak.
Kaynak: İHA