(ÖZEL) Ortamin Asiri Steril Edilmesinin Zararlari

Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Serpil Mizrakçi, ortamin asiri steril edilmesinin alerjik hastaliklarin artmasina neden olabilecegini belirterek, “Yasli hastalarin bagisiklik sisteminin bozulmasi onlarin daha çok, daha sik hasta olmalarina neden olmaktadir” dedi.

(ÖZEL) Ortamin Asiri Steril Edilmesinin Zararlari
Lara Anadolu Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmani Dr. Serpil Mizrakçi, dezenfektanlarin kullanimi, asiri steril ortamin zararlari, asilanma ve maske kullanimi noktalarinda açiklamalarda bulundu.Mizrakçi, yabanci misafirlerin yogun oldugu bir bölgede görev yaptigini belirterek, korona virüs sikayetiyle gelen hastalarin tedavilerini basariyla tamamladiklarini bildirdi.

Korona virüs sürecinde dezenfektanlarin daha çok kullanilmaya basladigini dile getiren Mizrakçi, “Dezenfektanlarin bir kismi yüzey bir kismi da cilt ve mukozaya uygulanabilir özelliktedir. Dis ortam yüzeylerinde kullandigimiz dezenfektanlar çamasir suyu ve deterjanlar. Çamasir suyunu küçük alanlarda kullandigimiz zaman maruziyet arttigi için hastalarda solunum sikintisi ve solunum yollarinda tahrise neden olabiliyor. Solunum sikintisi daha çok koah ve astim hastalarinda görülüyor” dedi.

Elleri sik sik 20 saniye süre ile yikamak, alkol bazli el dezenfektani ve kolonya kullanmak ellerde ileride kasinti, yanma, çatlama gibi egzama belirtilerine yol açabildigini ifade eden Mizrakçi, bu noktada ellerin nemlendirilmesinin önemine isaret etti.

“Eller sabunla yikanmali”

Özellikle ellerin sivi sabunla yikanmasinin önemli olduguna deginen Mizrakçi,“Dezenfektanlarin etkili olabilmesi için ellerde görünür bir kirlilik olmamasi gerekiyor. 2-3 dezenfektan uygulamasindan sonra mutlaka ellerin sabunla yikanmasi gerekir” dedi.



“Asiri steril ortam bagisiklik sistemini zayiflatabilir”

Ortamin asiri steril edilmesinin alerjik hastaliklarin artmasina neden olabilecegini isaret eden Mizrakçi, “Steril ortamlarin abartilmasi bagisiklik sisteminin güçlenmesini olumsuz yönde etkiler. Ortam sterilligi arttikça, bagisiklik sistemi kendine dogru çalisir ve kendine zarar vermeye baslar. Bazi otoimmün hastaliklarin temelinde bu yatar. Çocuklarin toprakla oynamasi, yasitlariyla vakit geçirmesi bagisiklik sistemini güçlendirmesine yardimci olur. Yasli hastalarin bagisiklik sisteminin bozulmasi onlarin daha çok daha sik hasta olmalarina neden olmaktadir” dedi.

Mizrakçi, kalp,seker, hipertansiyon gibi kronik hastaligi olan kisilerin, maske, mesafe el hijyenine devam etmeleri gerektiginin altini çizdi.

“Toplumun yüzde 70’inin asilanmasi ile rahatlayabilecegiz”

Asi olduktan sonra her seyin normale dönmedigini ifade eden Mizrakçi, “Kovid-19 salgininda toplumun yüzde 70’inin asilanmasinin ardindan biraz daha rahatlayabilecegiz. 2022’ye kadar tam normal yasama geçmek zor gibi görünüyor. 2021 yili korunma ve asi yili gibi geçirerek, 2022’ye eski normalimizle girebilecegimizi öngörüyorum” diye konustu.



“Açik alanda maske kullanimi”

Açik alanda kalabalik bir ortamda bulunuldugu zaman maske takilmaya devam edilmesi gerektigini belirten Serpil Mizrakçi,“ Sinovac asisi olanlarin açik havada mesafeyi korudugu sürece maskeyi çikarmada bir sakinca yok. Biontech asisi olanlarin üzerinden 28 gün geçmis olanlar açik havada maskesiz dolasabilirler. Açik havada mesafeye dikkat edildigi sürece bulasma riski düsük. Ancak toplumun yüzde 70’i asilanana kadar, kapali ve kalabalik ortamlarda açik havada dahi olsa maske takmaya devam edilmelidir” dedi.



“Maskenin faydasi”

Maske kullanimini ve hijyen kurallarinin artmasiyla gribin bu sene yok denecek kadar az gördüklerinin altini çizen Mizrakçi,“Maske kullanimi ve hijyene dikkat edilmesi nedeniyle grip gibi viral enfeksiyonlarin azaldigini gördük. Maskenin bir faydali yönü de bu oldu. Tüm dünyada toplum bagisikligi arttikça tek tek vakalar görecegiz, salgin seklinde bir durum olmayacak” diye konustu.

Kaynak: İHA