Soma'daki Maden Faciasi Davasinda Yeniden Yargilanan 4 Sanik Hakkinda Karar Çikti

Yargitay'in bozma kararinin ardindan yeniden yargilanan saniklardan Can Gürkan hakkinda 'bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olmak' suçundan 20 yil hapis cezasi verildi.

Soma'daki Maden Faciasi Davasinda Yeniden Yargilanan 4 Sanik Hakkinda Karar Çikti
Manisa'nin Soma ilçesindeki maden faciasina iliskin yeniden yargilanan 4 saniktan Soma Kömürleri A.S. Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan 20 yil, 2 maden mühendisi 12'ser yil 6'sar ay hapis cezalarina çarptirildi, bir sanik ise beraat etti.

Yargitay 12. Ceza Dairesinin bozma kararinin ardindan Akhisar Agir Ceza Mahkemesi'nde görülen davanin Bülent Cigeroglu Kültür Merkezi'nde görülen durusmasina sehit madencilerin yakinlari ve avukatlar katildi.

Durusmaya tutuksuz saniklardan Soma Kömürleri A.S. Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan, SEBGIS araciligiyla katilirken diger saniklar katilmadi.

Mahkeme heyeti, Soma Kömürleri A.S. Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan hakkinda "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 20 yil, maden mühendisleri Adem Ormanoglu ve Efkan Kurt hakkinda ise 12'ser yil 6'sar ay hapis cezasi karari verdi.

Bilirkisi raporlarinda acil eylem plani yöneticisi olarak tespit edilen sanik Haluk Evinç ise beraat etti.

- Dava süreci

Soma'da 13 Mayis 2014'te 301 maden isçisinin ölümü, 162'sinin yaralanmasiyla sonuçlanan facianin ardindan devam eden dava sürecinde 11 Temmuz 2018'de, 5 tutuklu sanigin 15 yil ile 22 yil 6 ay arasinda degisen hapisle cezalandirilmasina, 9 sanigin adli kontrol sartiyla serbest birakilmasina, 37 sanigin ise beraatine karar verilmisti. Bu kararla sirket yönetim kurulu baskani Can Gürkan'in 15 yil hapsine hükmedilmisti.

Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, davada yerel mahkemenin 5 tutuklu saniga verdigi hapis cezalarini yerinde bulmus, Can Gürkan'in ise yurt disi yasagi konularak tahliye edilmesine karar vermisti.

Yargitay 12. Ceza Dairesi ise temyiz incelemesinde Can Gürkan, Adem Ormanoglu ve Efkan Kurt hakkinda verilen kararlari bozmus, Haluk Evinç'in yargilanmasindaki eksiklerin giderilmesi gerektigini de belirleyerek yeniden yargilanmalarina hükmetmisti.

Kaynak: AA