Sivas'taki Tödürge Gölü, Zengin Biyolojik Çesitliligiyle RAMSAR'a Girmeye Hazirlaniyor

Sivas'in Zara ilçesi sinirlarinda yer alan, birçok kus ve balik türüne ev sahipligi yapan Tödürge Gölü'nün, Türkiye'de, Uluslararasi Sulak Alanlarin Korunmasi Sözlesmesi'ne (RAMSAR) giren 15. alan olmasi bekleniyor.

Sivas'taki Tödürge Gölü, Zengin Biyolojik Çesitliligiyle RAMSAR'a Girmeye Hazirlaniyor
Valilikten yapilan açiklamaya göre, Sivas’a 58 kilometre mesafedeki göl, yaz-kis ziyaretçilerini agirliyor. Yaklasik 3,5 kilometrekare yüzölçümüyle kentin en büyük gölü olma özelligini tasiyan Tödürge'de 2 de ada bulunuyor.

Ortalama 2 metre derinlige sahip göl, kayik, rüzgar sörfü, bot, su bisikleti gezileri, dalis sporu ve olta balikçiligina olanak saglarken, gölün etrafinda ise kus gözlemi, yürüyüs ve dag bisikleti gibi faaliyetler yapilabiliyor. Içerisinde 8 çesit balik türü bulunan Tödürge Gölü, Türkiye’nin önemli doga ve kus alanlarindan biri olarak da öne çikiyor.

Su alti canli yasami, endemik bitki türleri ve farkli dönemlerde barindirdigi 200 kus türüyle RAMSAR'a aday olan gölün, Türkiye'de bu kapsama giren 15. sulak alan olmasi bekleniyor.

Sulak alan sinirinin belirlendigi ve yönetim plani projesinin hayata geçtigi gölün, valiligin çalismalariyla eko turizme kazandirilmasi da hedefleniyor.

Bu kapsamda, Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar öncülügünde gölün mevcut biyolojik çesitliliginin korunmasi ve zenginlestirilmesi için çalismalar yürütülüyor.

Kaynak: AA