Dünya Tarihi Kentler Birligi'nin 17. Dünya Konseyi Toplantisi Yapildi

Dünya Tarihi Kentler Birligi’nin Dünya Konseyi Toplantisi’na video konferans ile katilan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, uluslararasi iliskilerdeki zenginlik ve istikrar bakimindan Konya’nin hem Türkiye’ye hem dünyaya örnek oldugunu belirterek, birligin üye ülkeler arasindaki diyalogu gelistirerek dünya barisina katki saglamasi, tarihi ve kültürel mirasin yeni kusaklara aktarilmasi için yaptigi önemli çalismalari desteklediklerini söyledi.

Dünya Tarihi Kentler Birligi'nin 17. Dünya Konseyi Toplantisi Yapildi
Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, baskan yardimciligini yürüttügü Dünya Tarihi Kentler Birligi’nin Dünya Konseyi Toplantisina katildi.

Birligin 2 yilda bir gerçeklestirdigi Dünya Konseyi’nin 17’inci toplantisina bu yil Tataristan’in Kazan Belediyesi ev sahipligi yapti. Video konferans araciligiyla düzenlenen toplanti “Ulusal ve Bölgesel Kimligin Temeli Olarak Tarihi ve Kültürel Miras” basligiyla birlik üyelerini bir araya getirdi.

"Konya uluslararasi iliskilerdeki zenginlik bakimindan dünyaya örnek"

Toplantida konusan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Anadolu’da kurulmus ilk Türk Islam Devleti olan Anadolu Selçuklularina yaklasik 200 yil baskentlik yapan Konya’nin, 13. yüzyilin ilim, kültür, sanat ve mimarisini günümüze tasidigini söyledi.

Baskan Altay, “Fiziksel, kültürel ve sosyal hizmet çesitliliginin yani sira; uluslararasi iliskilerdeki zenginlik ve istikrar bakimindan da hem Türkiye’ye hem dünyaya örnek olan Konya; birçok sehirle ve uluslararasi kurumla güçlü iliskiler kurmustur. Bizler, Dünya Tarihi Sehirler Ligi’nin, üye ülkeler arasindaki diyalogu gelistirerek dünya barisina katki saglamasini, tarihi ve kültürel mirasin gelecek kusaklara aktarilmasi için yaptigi önemli çalismalari tüm kalbimizle destekliyoruz” seklinde konustu.



Tarihi mirasi korumak en önemli amaçlarimizdan"

Bu kapsamda Konya Büyüksehir Belediyesi olarak tarihi mirasi korumayi en önemli amaçlardan birisi haline getirdiklerini vurgulayan Baskan Altay, “Temeli Selçuklulara dayanan, Osmanli’dan kalma altyapisi bulunan Tarihi Bedesten’de Avrupa’nin en ciddi bütçeli restorasyon çalismasini gerçeklestirdik. Konya’nin ticari dinamikleri dogrultusunda olusan ve uzun yillar boyunca sehrin tek ticari merkezi olma özelligini sürdüren Bedesten, sehrimizi ziyaret edenlerin en önemli ugrak yerlerinden biri haline geldi. Ayrica, Alâeddin Tepesi’nde tarihi dokunun korunmasi adina gerçeklestirdigimiz projemiz ve Konya’nin en önemli simgelerden olan Hazreti Mevlana Türbesi ve çevresinde gerçeklestirdigimiz restorasyon çalismalari ile tarihi miraslarimizi koruma misyonumuzu sürdürüyoruz. Bu kapsamda Konya sehir merkezinde ve ilçelerde pek çok tarihi ve dogal alanda çevre düzenlemesi ve altyapi çalismalarini sürdürüyoruz” diye konustu.



"Konya olarak her türlü yükü almaya ve katki sunmaya haziriz"

Baskan Altay, “Tarihi mirasa sahip çikma ve yeni nesillere aktarma olarak ifade edecegim ortak misyonumuza referansla, bütün üye sehirlerimizle uzun yillar sürecek her türlü isbirligini gelistirmek arzusunda oldugumuzu yinelemek isterim. Tarihi Sehirler Ligi’nde sizlerle hep birlikte, birbirimize güç vererek geçmisin izlerini yarinlara tasimak için yeni çalismalara yön verecegimiz için mutluluk duyuyorum. Bu anlamda Konya olarak simdiye kadar oldugu gibi bundan sonra da her türlü yükü almaya ve katki sunmaya haziriz” ifadelerine yer verdi.

Merkezi Japonya’nin Kyoto sehrinde bulunan ve dünya genelinde 7 farkli bölgeden 121 üyesi bulunan Dünya Tarihi Kentler Birligi; farkli sehirler ve kültürler arasinda karsilikli tecrübe paylasimi ve isbirligini saglama misyonu tasirken; üye ülkeler arasindaki diyalogu gelistirerek dünya barisina katki saglamamayi da hedefliyor.
Kaynak: İHA