(Özel) Çökme Ve Yariklarin Olustugu Yol Ile Ilgili Açiklama

Afyonkarahisar’in Bolvadin ilçesinde köy yolunda meydana gelen çökme ve çevresinde olusan yariklarla ilgili ilk bilimsel açiklama geldi. Uzmanlar yariklara meteorolojik degisimler ve yer alti sularinin çekilmesi ile asiri tüketiminin neden olabilecegi ihtimali üzerinde duruyor.

(Özel) Çökme Ve Yariklarin Olustugu Yol Ile Ilgili Açiklama
Bolvadin-Derekarabag köyü yolunda meydana gelen olayda, karayolu ile birlikte yolun yanindan geçen tarim arazilerinde de yaklasik 15 metre boyunda ve 80 santimetre genisliginde yariklar meydana gelirken bazi noktalarda ise göçükler meydana geldi. Olayin ardindan bölgeye gelen Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü’nde görevli Hüseyin Sarikaya, olayin en büyük nedenlerinden birisinin yer alti sularinin çekilmesi ve asiri tüketimi olabilecegini ifade ederek, “Tarim arazilerinde zararlar söz konusu. Burasi bir graben havzasi, güney ve kuzeyinde iki fay hatti var. Bu iki fay hatti arasinda kalan graben havzasi büyük bir alüvyon havzasi da var ve alüvyon kalinligi yaklasik 200 metre kalinliginda. Bölge yer alti suyu yönünden de oldukça zengin. Son 20 yil içerisinde yer alti suyundaki asiri çekilmeler, yer alti su seviyesinin düsmesine bagli olarak degerlendirmeler var bu çatlamalarla ilgili. Biz bu günkü yaptigimiz çalismada koordinat ölçümleri yaptik. Bu ölçümleri harita üzerinde isleyecegiz ve daha önceden olusmus olan aktif, tali fay hatlari ile örtüsüp örtüsmedigi konusunda degerlendirmeler yapacagiz. Bu degerlendirmeleri üniversitede çalisan arkadaslarimiz ve baskanligimizda çalisan arkadaslarimizla da paylasacagiz. Son yillarda meteorolojik degisimler bu tür olaylari su yüzüne çikarmaya basladi.

Sadece Afyonkarahisar’da degil Türkiye’nin bir çok yerinde olmaya basladi.

Yani bu yer alti sularindaki asiri tüketim bu sekilde devam ettigi müddetçe sadece burada degil bir çok yerde de bu tür olaylarla karsilasabilecegiz gibi görünüyor” dedi.

Öte yandan, AFAD ekiplerinin bölgedeki inceleme devam ediyor.
Kaynak: İHA