Kirikkale'de Sel Felaketi Açiklamasi Çok Sayida Ev Ve Is Yeri Hasar Gördü

Kirikkale’nin Delice ilçesine bagli Çerikli beldesinde siddetli yagis sele neden oldu. Cadde ve sokaklar sular altinda kalirken çok sayida ev ve is yeri de hasar gördü.

Kirikkale'de Sel Felaketi Açiklamasi Çok Sayida Ev Ve Is Yeri Hasar Gördü
Kirikkale’de ögleden sonra baslayan saganak, kisa sürede etkisini artirdi. Aniden bastiran yagis hayati olumsuz etkilerken bazi bölgelerde taskinlara sebep oldu. Delice ilçesine bagli Çerikli Beldesinde bulunan Çitirik ve diger dereler, asiri yagis sonrasinda tasti. Tasan dereler sebebiyle tarim alanlari sular altinda kaldi. Bir vatandasin 40 kümes hayvani da afet sonucu telef oldu. Taskin sulari ilçe merkezine kadar ulasirken is yerlerini sel sulari basti. Sel sulari, evlerin duvarina kadar dayandi. Ilçe merkezindeki is yeri sahibi ve belediye çalisanlari da dükkânlardaki biriken suyu temizledi.

Sel sulari otomobili 50 metre sürükledi

Vatandaslarin zor anlar yasadigi taskin neticesinde merkezde park halinde bulunan bir otomobil de sel sularina kapildi. Suya gömülen ve yaklasik 50 metre sürüklenen otomobil, bir is yerinin önünde kaldirima çikarak durabildi. Otomobilde de maddi hasar olustu. Otomobil sahibi Yusuf Karademir, araci halatla baglayarak ancak durdurabildiklerini söyledi.



Yaralarin sarilmasi için çalisma baslatildi

Sel felaketinin hemen ardindan da bölgeye Il Özel Idare, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD), jandarma, belediye ekipleri yönlendirildi. Ilçe merkezinin yani sira mahallelerde de hasar tespiti yapan ekipler, yaralarin sarilmasi için çalismalara basladi.

Ekipler sel nedeniyle su birikintisi ve çamur olusan cadde ve sokaklarda çalismalarini sürdürüyor. Meydana gelen sel felaketi sonrasi adeta savas alanina dönen ilçe merkezi havadan görüntülendi.

"Taskindan dolayi evler hasar gördü, is yerleri sularla doldu"

Yasanan felaketin ardindan hiç zaman kaybetmeden çalismalara basladiklarini belirten Çerikli Belediye Baskani Nuh Sahin, ev ve is yerlerinin hasar gördügünü kaydetti.

Sahin, “Bir anda siddetli bir yagmur yagdi. 10-15 dakika siddetli yagmurdan sonra bir anda bizim buraya gelen tüm dereler, taskin sahalar doldu. Toprak suya doydugu için tüm sular derelere doldu. Benim duydugum, büyüklerimizin söyledigi; böyle bir taskin olmamis. Daha önce de oldu ama ben de bu denli görmedim. Bugün tüm dereler ayni anda tasti. Biz de anlam veremedik ama bu dogal afet, buna yapacak bir sey yok. Bir anda bütün dereler tasinca, bölgemizdeki dere kenarinda ve dere boyuna yakin olan yerler ve bu bölgelere uzak bölgeler de taskindan dolayi evler hasar gördü, is yerleri sularla doldu. Çok sükür can kaybimiz yok, birkaç yerde hayvan telefleri meydana geldi” dedi.



"Ilk tespitlere göre 30 ev ve 12 isyerinde hasar meydana geldi"

Hasar tespit çalismalarinin da sürdügünü bildiren Baskan Sahin, “Olay baslar baslamaz biz buradaydik. Valimiz, kaymakamimiz, AFAD, özel idare ve diger tüm kurumlar hepsi tüm ekipman ve personelleriyle aninda olaya müdahale ettik. Suan yaralari sarmaya çalisiyoruz. Çamur ve su baskinlarini vidanjörlerle çekiyoruz. Insallah yaralarimizi kisa sürede saracagiz. Kesin olmamakla beraber ilk tespitlerimize göre; 30 ev ve 12 isyerinde sel baskini sonucu hasar meydana geldi. Hasar gören hemen hemen tüm ev ve isyerlerine ekiplerimiz müdahale ediyor ve çalismalarimiz araliksiz devam ediyor” ifadelerini kullandi.

"Bunun karsinda da zor durduk"

Is yeri sahiplerinden Birol Altinok da, “Derenin tasmasi sonucunda, dükkanlarimiz sele 3-4 metre mesafede ancak 4 metre boyunda sel geldi. Tüm dükkanlarimizi, gübre depolarimizi, 35-40 ton arpamizi götürdü. Çok sükür Allah’in dedigi olur, yapacak bir sey yok. Sel geldigi zaman alacak hiçbir önlemimiz yoktu. 4 metre boyutunda sel geldi. Bunun karsinda da zor durduk. Zaten dükkanlara da birer metre su basti. Bütün elektronik esyalarimiz yandi” diye konustu.

Kaynak: İHA