Ülkü Ocaklari, Yapay Zeka Teknolojisiyle Gelistirilen, Anlayarak Hizli Okuma Programini Tanitti

'Odak2023' isimli bilgisayar yazilimi, kisinin okuma hizini ve anlama kapasitesini gelistiriyor Içerigindeki oyunlarla göz, beyin ve hafiza arasindaki koordinasyonu güçlendiren yazilim ile 34 saatte okunan metin, 1 saatte okunacak seviyeye getiriliyor.

Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi Genel Baskani Ahmet Yigit Yildirim, içerigindeki oyunlarla göz, beyin ve hafiza arasindaki koordinasyonu güçlendiren ve 3-4 saatte okunan metni, 1 saatte okunacak seviyeye getiren "Odak2023" isimli bilgisayar yazilimi hazirladiklarini bildirdi.

Vakif genel merkezinde, "Odak2023" projesini tanitan Yildirim, Türkiye'nin kitap okumada ve okudugunu anlamada dünya ortalamasinin gerisinde oldugunu belirtti.

Herkesin kitap okuma oranlarinin düsük olmasindan yakindigini ancak kimsenin bu soruna yönelik çözüm üretmedigini ifade eden Yildirim, bu durumun, sadece Türkiye'de degil, dünyada da küresel bir sorun oldugunu kaydetti.

Ahmet Yigit Yildirim,"Biz bu nedenlere arastirdik. Okuma tekniklerini bilmiyoruz. Göz kaslarimiz zayif, göz tembelligimiz var. Okudugumuzu anlamiyoruz. Bunlarin neticesinde saatler harcayip 30-40 sayfa okuduktan sonra sikilip kenara birakiyoruz." diye konustu.

Kitap okuma oranin düsük olmasinin en önemli sebebinin zaman ve odaklanma sorunu oldugunu vurgulayan Yildirim, sunlari dile getirdi:

"Ülkü Ocaklari olarak bu sorunu ortadan kaldirmak için çözüm arayisina girdik ve 'Odak2023' isimli bilgisayar yazilimini gelistirdik. Bu yazilim içeriginde yer alan aktivitelerle kisinin okuma hizini ve anlama kapasitesini gelistiriyor. Bu yazilimin içeriginde oyunlar var. Bu oyunlarla kullaniciya göz kasi egzersizi yaptiriyoruz. Göz, beyin ve hafiza arasindaki koordinasyonu güçlendiriyoruz. Yazilimin içinde yer alan metinlerle kisinin anlama kapasitesini ve okuma hizini test ediyoruz. Sonrasinda yazilimin yapay zeka özelligi sayesinde, kisiye özel egzersiz ve metinlerle çalismasini sagliyoruz. Kisinin görsel zeka kapasitesini ve beynin fotograf hafizasini gelistiriyoruz. Bu sayede 3-4 saatte okunan metni, 1 saatte okunacak seviyeye getiriyoruz. Gözler hizli okumayi basarabildigi için odaklanma meselesi de ortadan kalkiyor. Beynin anlama kapasitesi gelisiyor. Okunan metin hafizada kalici hale geliyor."

Yildirim, bu yazilimin LGS, YKS, KPSS ve ALES gibi birçok sinavda ögrencilerin "sorulari yetistiremedim" mazeretlerini de ortadan kaldiracagini belirtti.

Ülkü Ocaklari Egitim ve Kültür Vakfi Genel Baskani Ahmet Yigit Yildirim, hizli okuma yazilimi Odak2023 egitim setinin, 10 bin adet hazirlandigini ve ücretsiz olacagini bildirdi.
Kaynak: AA