TIM Baskani Gülle Açiklamasi 'TL Ile Yapilan Ihracat 5 Ayda 25,5 Milyar Liraya Ulasti'

'Ocakta 6 bin 235, subatta 6 bin 159, martta 7 bin 175, nisanda 7 bin 628 ve mayista ise 6 bin 335 firma ihracat islemlerinde TL'yi tercih etti'.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) Baskani Ismail Gülle, yilin ilk 5 ayinda 2020'nin ayni dönemine göre TL ile yapilan ihracatin yüzde 58 artarak 25,5 milyar liraya ulastigini belirterek, "TL ile ihracat, dünyanin farkli cografyalarindaki 200 ülke ve bölgeye yapildi." ifadelerini kullandi.

Gülle, yaptigi yazili açiklamada, Türk ihracatçisinin, salgin sebebiyle küresel ticarette yasanan talep daralmasina ve dünya ekonomilerindeki küçülmeye ragmen tarihi basarilara imza attigini belirtti.

Ihracat ailesinin olagan disi sartlara hizla uyum saglayarak ihracatta "V" tipi toparlanmayi gerçeklestirdigini vurgulayan Gülle, TIM'in ihracat hedefine ulasmak ve dünyada "Made in Türkiye" markasini güçlendirmek amaciyla çalismalarini tüm hiziyla sürdürdügünü kaydetti.

Gülle, TIM'in ikili ticarette Türk lirasinin kullanilmasini desteklemeye devam etmesinin, TL ile yapilan ihracati ve ülke sayisini artirdigini vurgulayarak, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu yilin ilk 5 ayinda geçtigimiz yilin ayni dönemine göre TL ile yapilan ihracat yüzde 58 artarak 25,5 milyar liraya ulasti. TL ile ihracat, dünyanin farkli cografyalarindaki 200 ülke ve bölgeye yapildi. Binlerce firmanin ihracatta TL'yi tercih etti. TL ile yapilan ihracatta ocak-mayis döneminde ise ilk 5 ülke sirasiyla 4,4 milyar lirayla Irak, 1,75 milyar lirayla KKTC, 1,72 milyar lirayla Almanya, 1,36 milyar lirayla Suriye ve 1,32 milyar lirayla Italya oldu. Mayis ayinda da TL ile geçtigimiz yilin ayni ayina göre yüzde 74 artisla 4,75 milyar liralik ihracat yapildi. Ocakta 6 bin 235, subatta 6 bin 159, martta 7 bin 175, nisanda 7 bin 628 ve mayista ise 6 bin 335 firma ihracat islemlerinde TL'yi tercih etti. Ikili ticarette yerli para birimlerinin kullanilmasini desteklemeye devam edecegiz."

- "Pazara kolay ulasmalarini saglayacak çalismalar yapiyoruz"

Ismail Gülle, küresel pazarda artik daha güçlü durumda olduklarini, küresel deger zincirleri tarafindan, salginin da etkisiyle kritik sanayilerde üretim altyapisinin terk edilmesi ve sadece düsük fiyat politikasiyla tek bir ülkede üretim yapilarak dünyaya dagitimi stratejisinin dezavantajlarinin bire bir tecrübe edildigini belirtti.

Her durum ve sartta üreterek uluslararasi alanda yükümlülüklerini yerine getiren ihracatçilarin, Türkiye'nin güvenilir tedarikçi liman özelligini pekistirdigini vurgulayan Gülle, "Küresel tedarik zincirlerinde salginla hizlanan yeniden yapilanma sürecinin faydalarini görüyoruz. Her bir sektörümüzde, ihraç mallarimiza talep artarken, Türkiye markasi daha da güçlendi." degerlendirmesini yapti.

Gülle, ihracati artirmak kadar ülkenin marka algisini da yükseltme ve sürdürülebilir kilmanin kendileri için önemine isaret etti.

Küresel ticaretin yavasladigi bir dönemde Türkiye'ye talebin, bu alginin olustugunun bir göstergesi oldugunun altini çizen Gülle, "Bu talebin kalici olmasini saglamak adina ihracatçimizin önündeki engelleri kaldirarak, pazara kolay ulasmalarini saglayacak çalismalar yapiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Ilk kez ihracat yapan firma sayimiz 7 bin 577’e ulasti"

TIM Baskani Gülle, ihracat ailesinin her geçen ay büyümeye devam ettigini, göreve geldiklerinden bu yana yurdun her bir kösesinde, ihracat ailesine yeni üyeler, yeni ihracatçilar kazandirmak için büyük bir hizla çalismalari sürdürürdüklerini belirtti.

Salginin en zorlu dönemi olan 2020 yilinda toplam 16 bin 217 firmanin ilk kez ihracat ailesine katildigini animsatan Gülle, sunlari kaydetti:

"Bu firmalarimiz toplam 955 milyon 615 bin dolarlik ihracat yapma basarisi gösterdi. Bu yilin ilk 5 ayinda salgin sebebiyle küresel ticarette yasanan talep daralmasina ve dünya ekonomilerindeki küçülmeye ragmen ilk kez ihracat yapan firma sayimiz ise toplamda 7 bin 577'e ulasti. Bu yil ihracata ilk kez ‘merhaba’ diyen tüm firmalarimizin toplam ihracat rakami ise 773 milyon dolar oldu. Bu firmalarimizin basarisi emin adimlarla 200 milyar dolarlik ihracat hedefimize ilerledigimizi de gösteriyor."

Gülle, ihracati tesvik etmek ve firmalari ihracata baslatmak adina "TIM KOBI Ihracat Seferberligi” programi düzenlediklerini, bu program için dünyada uygulanan pek çok modeli detayli bir sekilde incelediklerini bildirdi.

Çalismalarinin sonucunda, kendi alaninda ilkleri barindiran "TIM KOBI Ihracat Seferberligi"nin ortaya çiktigini aktaran Gülle, "Ilk egitim programimiz üzerinden yaklasik iki yil geçti. Egitimlerimiz neticesinde, her ay ortalama 1.500 firma ihracata basliyor. Son iki yilda 13 ayri KOBI Ihracat Seferberligi Egitimi düzenledik. TIM KOBI Ihracat Seferberligi Egitim Programlarimizi, 3 hedef kitleye yönelik olarak tasarladik. Ilki, halihazirda kendi isletmesi olan ve ihracat faaliyetleri yapmak isteyen sirket temsilcileri, Ikincisi sürekli ihracat artisi saglamak isteyen firmalar ve üçüncüsü ise genç girisimciler." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA