Cinsel Tacizle Suçlanan Ispanyol Tenor Placido Domingo, 1,5 Yil Sonra Ülkesinde Konser Verdi

Konseri izlemeye gelenlerin alkislariyla Domingo'ya destek vermesi, Esitlikler Bakani Irene Montero tarafindan elestirildi.

Hakkindaki cinsel taciz suçlamalari nedeniyle yaklasik 1,5 yildir Ispanya'da konser veremeyen Ispanyol tenor Placido Domingo, baskent Madrid'de sahne aldi.

ABD'de 1990'li yillarda ve 2000'lerin basinda 27 kadina cinsel taciz suçlamalarindan sonra ilk kez Madrid'deki Ulusal Oditoryum'da dün bir konser veren Domingo, Ispanyol seyirciler tarafindan uzun süre alkislanip, "Bravo", "Büyüksün" tezahüratlari altinda 5 kez bis yapti.

Domingo'yu izlemeye gelenler arasinda olan Madrid Özerk Yönetim Hükümet Baskani ve sag görüslü Halk Partisinin yöneticilerinden Isabel Diaz Ayuso, basina yaptigi açiklamada, "Benim için Placido'nun burada aramizda olmasi bir onur. Dünyanin en iyi tenorlerinden ve Ispanya'nin en büyük kültür büyükelçilerinden biri oldu." dedi.

Ispanya'da sol koalisyon hükümetin küçük ortagi, asiri sol görüslü Unidas Podemos'dan olan Esitlikler Bakani Irene Montero ise Placido Domingo'ya gösterilen bu sevgiyi elestirdi.

Montero, Twitter hesabindan, "Birkaç kadina cinsel istismarda bulundugunu itiraf eden bir adam için bu kadar yogun bir alkisa neden gerek var? Bu alkisi yapanlarin, ülkemizde her gün siddete ugrayan kadinlara ne mesaj vermek istediklerini düsünmeleri gerek." diye yazdi.

- 27 kadin cinsel taciz suçlamasinda bulunmustu

Ilk olarak Ekim 2019'da ortaya atilan ardindan ABD'de opera sanatçilarinin bagli oldugu bir sendika (AGMA) tarafindan 2020 basinda yürütülen sorusturmada, geçmiste Washington ve Los Angeles ulusal operalarinin direktörlügünü yapan Domingo'ya yönelik 27 kadinin cinsel taciz suçlamasinda bulundugu açiklanmisti.

Ispanyol tenor, hakkinda çikan cinsel taciz iddialariyla ilgili "tüm sorumlulugu" kabul ederek, "neden oldugu acidan" dolayi suçlamalari yapan kadinlardan özür dilemisti.

Domingo, hakkindaki cinsel taciz suçlamalarinin ardindan 2003'ten beri genel direktörlügünü yaptigi Los Angeles Operasindan istifa etmis ve programlanan konserlerini iptal etmek zorunda kalmisti.

Domingo'nun 2020'de Ispanya'da yapmasi öngörülen konserleri de henüz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini baslamadan Egitim, Kültür ve Spor Bakanliginin karariyla iptal edilmisti.

Uluslararasi alanda çok sayida ödül sahibi olan ve klasik müzik dünyasinin en güçlü seslerinden biri olarak gösterilen Domingo, 50 yili bulan kariyerinde 150'den fazla opera eserinde rol alarak, 4 binden fazla kez sahneye çikti.
Kaynak: AA