Ingiliz Genelkurmay Baskani, Ukrayna'nin Olasi Isgalinin Büyüklügü Konusunda Uyardi

Ingiltere Genelkurmay Baskani Tony Radakin, Ukrayna'ya yönelik bir Rus isgalinin "2. Dünya Savasi'ndan bu yana Avrupa'da görülmeyen bir ölçekte" olacagini söyledi.

Radakin, ay basinda göreve gelmesinin ardindan yaptigi ilk konusmada, Çin, Rusya, Iran ve Kuzey Kore'nin meydan okumalarina dikkat çekerek, güvenlikle ilgili görünümün son 30 yilda hiç olmadigi kadar karmasik ve tehlikeli oldugunu kaydetti.

Rusya'nin faaliyetlerinin, "Bati'nin degerleri ve çikarlari için bir tehdit" oldugunu belirten Radakin ayrica, Çin'i seyrüsefer serbestisi, ekonomik gözdagi veya agresif diplomasi gibi konularda, uluslararasi normlara meydan okumakla suçladi.

Radakin, daha sonra gazetecilere yaptigi açiklamada ise Rusya'nin Kirim'i ilhak etmesinden yaklasik 8 yil sonra 10 binlerce Rus askerinin Ukrayna sinirina sevk edilmesinin yol açtigi krizin "derinden endise verici" oldugunu söyledi.

Ingiliz Genelkurmay Baskani, Ukrayna'nin tam isgaline iliskin en kötü senaryonun gerçeklesmesi halinde Avrupa'da 2. Dünya Savasi'ndan bu yana görülmeyen bir ölçekte savas yasanacagini belirtti.

Kaynak: AA