Biden-Putin Görüsmesinin Ardindan ABD'nin Avrupa Ile Askeri Ve Diplomatik Temaslari Artti

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel ile Rusya'nin Ukrayna sinirina yiginagini görüsürken ABD Genelkurmay Baskani Mark Milley de ayni konuyu Fransiz ve Polonyali mevkidaslariyla görüstü.

ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasindaki telefon görüsmesinin ardindan ABD yönetiminin Avrupa ülkeleri ile askeri ve diplomatik temaslari yogunlasti.

ABD Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Blinken'in NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüstügü ifade edildi.

Açiklamada, "Iki yetkili, Baskan Biden ile Rusya Devlet Baskani Putin arasindaki 7 Aralik görüsmesini ve Rusya'nin Ukrayna'ya yönelik artan saldirganligina yanit olarak NATO'nun seçeneklerini ele aldilar." denildi.

Disislerinden yapilan diger bir açiklamada ise Blinken'in Avrupa Konseyi Baskani Michel ile de görüstügü bildirildi.

Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"Bakan Blinken ve Baskan Michel, ABD ve Avrupa Birligi'nin Ukrayna'nin egemenligine, bagimsizligina ve toprak bütünlügüne verdigi destegi yineledi. Rusya'nin Ukrayna çevresinde asker yiginagiyla ilgili endiselerini paylasti ve Rusya'nin gerilimi düsürmesi ve Donbas'taki çatismayi çözmenin en iyi yolu olan Minsk anlasmalarinin tam olarak uygulanmasi da dahil olmak üzere, diplomasiye dönmesi gerektigini vurguladi."

Blinken ve Michel'in ayrica Ukrayna yönelik saldirganligini tirmandirmasi durumunda "Rusya'ya hizli ve ciddi bedeller ödetmek gerektigini" konustuklari ifade edildi.

Diger taraftan ABD Genelkurmay Baskanligindan yapilan iki açiklamada ise Genelkurmay Baskani Orgeneral Mark Milley'nin Fransa Genelkurmay Baskani Orgeneral Thierry Burkhard ve Polonya Genelkurmay Baskani Orgeneral Rajmund Andrzejczak ile görüstügü duyuruldu.

Açiklamanin birinde, Milley'nin Orgeneral Andrzejczak ile Dogu Avrupa'daki mevcut güvenlik ortaminin karsilikli çikarlarini ve ortak degerlendirmelerini ele aldigi belirtilerek "Polonya, NATO'nun Avrupa'daki caydiricilik ve savunma çabalarina ve dünya çapindaki güvenlik çabalarina kendini adamis saglam bir müttefiktir. ABD ve Polonya, güçlü bir savunma iliskisini devam ettirmeye ve çok çesitli programlarda is birligi yapmaya devam edecek." denildi.

Milley'nin Fransiz Genelkurmay Baskani Orgeneral Burkhard ile telefon görüsmesine iliskin diger açiklamada da iki askeri yetkilinin, bölgesel güvenligi ele aldiklari belirtildi.

Açiklamada, "ABD ve Fransiz ordulari arasinda uzun süredir devam eden ittifak, Avrupa'da ve dünyanin diger bölgelerinde baris ve istikrarin korunmasinda kritik bir rol oynuyor." ifadesine yer verildi.

Kaynak: AA