AB, Iran'dan Nükleer Görüsmelerde Hizli Ilerleme Bekliyor

Avrupa Birligi (AB), Iran'a yedinci turu Viyana'da yapilacak nükleer görüsmelerde hizli ilerleme saglanmasi gerektigini bildirdi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, bugün Viyana'da devam edecek nükleer görüsmeler öncesinde telefonda konustu.

Borrell, Iran tarafinin talebiyle yapilan görüsme hakkinda sosyal medya hesabindan bilgi verdi. Borrell, Abdullahiyan'a "aciliyet" gerekliligini ilettigini belirterek "Nükleer anlasmayi yeniden tesis etmek için müzakerelerde daha hizli ilerlemeliyiz." ifadesini kullandi.

Iran nükleer anlasmasinin yeniden tam anlamiyla uygulanmasini saglama ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, yaklasik 5 aylik bir aranin ardindan 29 Kasim'da yeniden baslamis, 3 Aralik'ta görüsmelere ara verilmisti.

Nükleer anlasmanin koordinatörü sifatini tasiyan AB'nin Dis Iliskiler Servisi Genel Sekreter Yardimcisi ve Siyasi Direktörü Mora'nin baskanliginda Rusya, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere ve Iran'dan üst düzey temsilcilerin katilimiyla Viyana'da yapilan görüsmelere, taraflarin uzlasamamasi nedeniyle ara verilmisti.

Iran heyetinin önceki müzakerelerde uzlasilan taslak anlasma metninde kapsamli degisiklikler yaptigini savunan Avrupali taraflar, Tahran'i görüsmelerde "kati tutum" sergilemekle suçluyor. Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ise çözüm önerilerinin nükleer anlasmayla uyumlu oldugunu savunuyor.

Kaynak: AA