DSÖ Açiklamasi Omicron'un Küresel Bir Kriz Haline Gelmesini Önlemek Için Kovid-19 Asinizi Yaptirin

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omicron varyantina karsi tüm hükümetleri ve bireyleri önlemler almaya davet ederek, "Mümkünse asinizi olun. Omicron'un, su anda küresel bir kriz haline gelmesini önleyebiliriz." dedi.

Ghebreyesus, DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, Omicron varyantinin simdiye kadar 57 ülkede tespit edildigini, bu sayinin artmasini beklediklerini söyledi.

Omicron'un küresel yayilimi ve çok sayida mutasyonu da dahil olmak üzere belirli özelliklerinin, "salginin seyri üzerinde büyük bir etki olusturabileceginin" düsünüldügünü aktaran Ghebreyesus, "Bu etkinin tam olarak ne olacagini kestirmek henüz mümkün degil." dedi.

- "Daha hafif hastaliga neden olduguna dair kanitlar var"

Ghebreyesus, Omicron'un halen dünyadaki hakim olan Delta varyantina göre daha hafif hastaliga neden olduguna dair bazi kanitlar oldugunu belirterek, bu konuda kesin bir hükme varmak için henüz çok erken oldugunun altini çizdi.

Salginda rehavetin daha fazla can ve mal kaybina yol açacagi uyarisini yapan Ghebreyesus, "Eger ülkeler hastaneler doluncaya kadar beklerse, çok geç olacak. Beklemeyin. Simdi harekete geçin. Her hükümet ve her birey (Kovid-19'a karsi) sahip oldugumuz tüm araçlari hemen simdi kullanmalidir." çagrisi yapti.

Ghebreyesus, tüm ülkelerde Kovid-19 asi çalismalarinin hizlandirilmasini isteyerek, sunlari kaydetti:

"Lütfen, mümkünse asinizi olun. Su anda Delta'dan hayat kurtarabiliriz. Omicron'un su anda küresel bir kriz haline gelmesini önleyebiliriz ve diger varyantlarin ortaya çikmasini engelleyebiliriz. Bu virüs degisiyor, ancak ortak kararliligimiz degismemeli."

Bugün yayimlanan DSÖ haftalik Kovid-19 raporunda, mevcut asilarin Omicron varyantina karsi etkili olup olmadiginin ortaya çikmasi için daha fazla arastirmaya ihtiyaç duyuldugu ancak eldeki asilarin uygulanmaya devam edilmesi gerektigi vurgulanmisti.

Kaynak: AA