Mikati, Ülkesiyle Iliskileri Bozulan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Ile Ilk Defa Görüstü

Lübnan Basbakani Necib Mikati, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron araciligiyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir telefon görüsmesi gerçeklestirdi.

Mikati, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada Macron ve Bin Selman ile yaptigi görüsmeye degindi.

Mikati, Bin Selman ve Macron ile yaptigi görüsmenin Suudi Arabistan ve Lübnan arasindaki tarihi iliskilerin yeniden baslamasina yönelik önemli bir adim seklinde nitelendirdi.

Lübnan ve Suudi Arabistan arasindaki iliskilerin kopmasina sebebiyet veren Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi, dün düzenledigi basin toplantisinda istifa ettigini duyurmustu.

- Lübnan ile Körfez ülkeleri arasindaki kriz

Lübnan Enformasyon Bakani Kardahi, daha önce katildigi belirtilen ve 27 Ekim'de yayimlanan bir televizyon programinda, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayici ifadeler kullanmisti.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topragini savundugunu düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Kardahi'nin özellikle Riyad yönetiminin tepkisini çeken ifadeleri üzerine Lübnan Basbakani Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamisti. Mikati, Kardahi'nin açiklamalarinin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile siyasetini yansitmadigini bildirmisti.

Buna ragmen Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasim'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çagirmisti.

Kaynak: AA