AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den 'Suriye' Açiklamasi Açiklamasi

'Arap Birligindeki bazi arkadaslar, Suriye'yi geri kabul etme olasiligini degerlendiriyor ama bizim açimizdan bakildiginda pozisyonumuzu degistirmek için bir sebep yok”'Birkaç hafta öncesine kadar Idlib gazetelerin mansetlerindeydi, simdi kaybolmus vaziyette. Aslinda ortadan kaybolmadi. Bir milyon insanin oldugu Idlib gerçegi orada duruyor. Yardim saglamaya devam ediyoruz'

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB olarak Idlib'e yönelik yardimlarina devam edeceklerini, Suriye'ye iliskin pozisyonlarini degistirmek için bir sebep olmadigini söyledi.

Borrell, Italya Disisleri Bakanligi ve Uluslararasi Siyasi Çalismalar Enstitüsünün (ISPI) ev sahipliginde bu yil Roma'da 7'ncisi yapilan MED Akdeniz Diyalog Forumu'na katildi.

Josep Borrell, Suriye konusunda, "Arap Birligindeki bazi arkadaslar, Suriye'yi geri kabul etme olasiligini degerlendiriyor ama bizim açimizdan bakildiginda pozisyonumuzu degistirmek için bir sebep yok." dedi.

Türkiye sinirindan her gün kamyonlarca hükümet karsiti güçlerin elindeki Idlib'e yardim gönderdiklerini anlatan Borrell, "6 milyondan fazla Suriyeli ülkesinin disinda. Birkaç hafta öncesine kadar Idlib gazetelerin mansetlerindeydi, simdi kaybolmus vaziyette. Aslinda ortadan kaybolmadi. Bir milyon insanin oldugu Idlib gerçegi orada duruyor. Yardim saglamaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Iran'la nükleer müzakereler konusuna da deginen Borrell, "AB, Iran'la nükleer müzakereleri kurtarma konusunda kararli. Görüsmeler gelecek hafta Viyana'da sürecek." diye konustu.

Borrell, ABD’nin eski baskani Donald Trump'in 2015'te varilan anlasmadan tek tarafli çekilmesini de elestirerek, yaptirimlari birakarak önceki girisime geri dönmek gerektigine isaret etti.

Borrell, Körfez Bölgesi'nin de AB için daha stratejik bir önem kazandigini belirtti.

AB ülkelerindeki nüfusun geriledigine atifta bulunan Borrell, Avrupa ülkelerinin demografik açidan kisi yasadigi benzetmesinde bulunarak, Avrupa'nin göçe ihtiyaci oldugunu ancak bunun düzenli göç olmasi gerektigini kaydetti.

Kaynak: AA