Güney Afrikalilar, Apartheid Ile Mücadele Kahramani Tutu'nun Naasini Ziyaret Ediyor

Güney Afrika'nin apartheid ile mücadelede sembol isimlerinden Nobel ödüllü insan haklari aktivisti ve din adami Desmond Tutu'nun naasi, Cape Town kentindeki St. George Katedrali'nde halkin ziyaretine açildi.

Tutu'nun naasi bu sabah saatlerinde gerçeklestirilen törenle Cape Town merkezindeki St. George Katedrali'ne getirildi.

Tutu'nun vasiyeti üzerine gösterissiz bir tabutun içinde sergilenen naasi görmek için ziyaretçiler erken saatlerden itibaren katedralin önünde uzun kuyruklar olusturdu.

- Tutu'nun cenazesi yarin defnedilecek

26 Aralik'ta 90 yasinda vefat eden Tutu'nun naasi yarin düzenlenecek törenle yakilarak St. George Katedrali'ndeki bir türbeye defnedilecek. Tutu için ayrica 1 Ocak tarihinde resmi cenaze töreni gerçeklestirilecek.

St. George Katedrali'nde düzenlenecek bu törene Kovid-19 tedbirleri nedeniyle sinirli sayida kisinin katilmasina izin verilecek.

- Desmond Tutu

Desmond Tutu, 7 Ekim 1931'de Güney Afrika'nin Kuzey Bati eyaletindeki Klerksdorp kentinde, yoksul bir ailede dünyaya geldi.

Gençlik yillarinda ögretmenlik yapan Tutu, apartheid rejiminin egitimde kati irk ayrimini temel alan "Bantu Egitim Yasasi" nedeniyle görevinden istifa ederek, Hristiyan teolojisi üzerine egitim aldi ve yüksek lisans tezini de "Bati Afrika'da Islam" konusu üzerine tamamladi.

Tutu, çesitli kademelerde dini görevlerde bulunduktan sonra 1986 yilinda Cape Town'un ilk siyah Baspiskoposu oldu.

Irkçi rejime karsi yürüttügü faaliyetlerle apartheid karsiti mücadelenin simge isimlerinden biri haline gelen Tutu, 1984'te Nobel Baris Ödülü'ne layik görüldü.

Tutu, apartheid rejiminin yikilmasinin ardindan, Filistin, Tibet ve Arakan meseleleri basta olmak üzere uluslararasi camiada yasanan haksizlik ve zulümlere karsi aktif mücadele etti.

Bir süredir kanser tedavisi gören Tutu, 26 Aralik'ta Cape Town kentinde 90 yasinda hayata gözlerini yumdu.

Kaynak: AA