Popocatepetl Yanardagi'nda Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda yeni bir patlama meydana geldi.

Popocatepetl Yanardagi'nda Patlama
Meksika’nin Meksika eyaletinde yer alan ve Morelos ve Puebla kentlerinin sinirinda bulunan Popocatepetl Yanardagi’nda patlamalar devam ediyor. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezinden (Cenapred) tarafindan yapilan açiklamada, Popocatepetl Yanardaginda son 24 saatte bir patlamanin meydana geldigi ve kül ve duman çikisi gerçeklestigi aktarildi.

Sivil savunma yetkilileri, yanardagdan çikan duman ve küllerin Puebla, Morelos ve Meksika eyaletlerine dogru ilerledigini bildirirken, yanardagin yakin çevresindeki kasabalarda kül yagisi beklendigini açikladi.

Kül yagisinin saglik riski olusturdugunu bildiren yetkililer, söz konusu bölgelerde yasayan vatandaslara zehirlenmeye karsi önlem amaciyla maske kullanmalarini, kapi ve pencerelerini kapali tutulmalarini tavsiye etti.

En son 2 ve 4 Aralik tarihlerinde patlama meydana gelen Popocatepetl Yanardagi’nda, geçtigimiz eylülde 3 kez, ekimde ise 2 kez patlama meydana gelmisti.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.
Kaynak: İHA