Cumhurbaskani Erdogan, Necip Fazil Ödülleri Töreninde Konustu Açiklamasi (3)

'(Necip Fazil) O, benim de içinde bulundugu kusagin adeta bir mürsidi, muallimi, kültür ve sanat pinarlarini kurutan aydin vesayetine karsi bir direnis önderiydi. Terörün, siddetin ve Bati'ya öykünmenin kol gezdigi bir dönemde üstat sadece varligiyla koca bir neslin kaybolup gitmesine de engel oldu' 'Gençlerin okumasindan, arastirmasindan, medeniyet degerlerine sahip çikmasindan daima mutlu olmustur. Biz de her sene üstadin bu hayalini en azindan edebiyat alaninda gerçege dönüstürmeye çalisiyoruz. Ilk eser ödülleri ile genç kardeslerimizi cesaretlendiriyor ve tesvik ediyoruz' 'Elhamdülillah bu da bize nasip oldu ve Ayasofya açildi. Sezai agabeyin de dedigi gibi 'Kaderin üstünde bir kader vardir.' Elhamdülillah ve kaderin üstündeki kaderi hem gördük hem yasadik ve Ayasofya açildi'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "(Necip Fazil) O, benim de içinde bulundugu kusagin adeta bir mürsidi, muallimi, kültür ve sanat pinarlarini kurutan aydin vesayetine karsi bir direnis önderiydi. Terörün, siddetin ve Bati'ya öykünmenin kol gezdigi bir dönemde üstat sadece varligiyla koca bir neslin kaybolup gitmesine de engel oldu." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Atatürk Kültür Merkezinde 8'incisi düzenlenen Necip Fazil Ödülleri töreninde yaptigi konusmada, Necip Fazil'in meydanlarda haykiran gür sesi ile siirleri, hikayeleri, tiyatrolari ve denemeleri ile millete özellikle de gençlere umut asiladigini, "Ayasofya mutlaka açilacak" derken Sultanahmet Meydani'ndan gençlige böyle hitap ettigini söyledi.

- "Elhamdülillah bu da bize nasip oldu ve Ayasofya açildi"

Bunun rast gele bir ses olmadigini, bunun imanin gür sedasi oldugunu dile getiren Erdogan, "Elhamdülillah bu da bize nasip oldu ve Ayasofya açildi. Sezai agabeyin de dedigi gibi 'Kaderin üstünde bir kader vardir.' Elhamdülillah ve kaderin üstündeki kaderi hem gördük hem yasadik ve Ayasofya açildi." dedi.

Necip Fazil'in, kendisinin de içinde bulundugu kusagin adeta bir mürsidi, muallimi, kültür ve sanat pinarlarini kurutan aydin vesayetine karsi bir direnis önderi oldugunu dile getiren Erdogan, "Terörün, siddetin ve Bati'ya öykünmenin kol gezdigi bir dönemde üstat sadece varligiyla koca bir neslin kaybolup gitmesine de engel oldu. Üstat Necip Fazil, hayattaki en büyük gayesinin tarihini, dilini, dinini, aslini bilen fikir Mehmetçikleri yetistirmek oldugunu söylemistir. Gençlerin okumasindan, arastirmasindan, medeniyet degerlerine sahip çikmasindan daima mutlu olmustur. Biz de her sene üstadin bu hayalini en azindan edebiyat alaninda gerçege dönüstürmeye çalisiyoruz. Ilk eser ödülleri ile genç kardeslerimizi cesaretlendiriyor ve tesvik ediyoruz." diye konustu.

Erdogan, Star Yayin Grubu'na bu aksam gerek derece alanlarin eserlerini gerekse Necip Fazil'in eserlerini de birer hediye paketi olarak sunmalarindan dolayi tesekkür etti.

- "Nitelikli, yüregimize dokunacak yeni eserler bekliyoruz"

Bu yil "ilk eserler" alaninda Safiye Gölbasi'nin "Serazat", Kadir Danis'in ise "Kitabü'l Acayip" adli ilk eseri ile kitap severlerin huzuruna çiktigini belirten Erdogan, "Anadolu'nun bereketli ikliminde filiz veren bu iki yetenekten gelecekte de çok degerli, nitelikli, yüregimize dokunacak yeni eserler bekliyorum, bekliyoruz." dedi.

Bu yil ki Necip Fazil Uluslararasi Kültür Sanat Ödülü'nü Ispanya'nin Sevilla sehrinde dogan ve Kurtuba topraklarinda hayatini sürdüren, farkli disiplinlerle çalisan ressam Hasim Kabrera'ya takdim ettiklerini aktaran Erdogan, Kabrera'nin resimlerinin yaninda heykelleri ve fotograflari ile de ülkesinin en taninmis isimleri arasinda yer aldigini söyledi.

Endülüs denince akla Kurtuba Ulu Cami'nin geldigini hatirlatan Erdogan, söyle devam etti:

"Onun kubbesinde de ayet, o ayette de Allah'in hangi hükmü var biliyor musunuz? "Ve la galibe illallah". 'Allah'tan baska galip yoktur, tek galip ancak Allah'tir.' Bu, su anda hala Endülüs'te var. Hala o caminin kubbesini çerçeveleyen ayet. Bunu yasamak, bunu bilmek bizler için çok çok önemli. Endülüs esintileri tasiyan eserleri hangi ülkede sergilense, büyük bir merak ve ilgiyle karsilaniyor. El emegi eserleriyle oldugu gibi mimarlik, sehirlesme, peyzaj, endüstriyel toplum ve ekonomiye dair özgür fikirleriyle de dikkatleri üzerine çeken Hasim Kabrera aramizda yok ama hanimefendi adina bu hediyeyi aldilar, kendilerine tesekkür ediyorum."

Necip Fazil Saygi Ödülü'nün bu yil eserleriyle Uludag olan Prof. Dr. Süleyman Uludag'a verildigini belirten Erdogan, "Bunu da dogrusu çok çok isabetli buluyorum. Süleyman Uludag hocamiz, tasavvuf, kelam, felsefe, fikih ve edebiyat sahalarinda bir çok eserde imzasi bulunan mümtaz bir isimdir. Islam düsüncesinin yapisi, Islam'da inanç konulari ve itikadi mezhepler, Islam'da emir ve yasaklarin hikmeti gibi bir çok kiymetli esere hocamiz imza atmistir. Islami ilimlerin hemen her sahasinda arastirmalari bulunan Süleyman Uludag hocamizi da kutluyor, kendilerine Rabbimden sihhat ve afiyet içinde uzun bir ömür niyaz ediyorum." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan, Necip Fazil Ödülleri'ni tevcih ettikleri isimleri tebrik edip, ödül merasiminin hayirlara vesile olmasini dileyerek, üstat Necip Fazil ile birlikte dili, düsünceyi, hayati güzellestiren bütün sairleri, edebiyatçilari saygi ile anarak, üstadin aziz hatirasini bu ödülle yasatan Star Medya Grubu'na tesekkür etti.

- Ödül töreninden notlar

Törene, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Anadolu Ajansi Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, AK Parti Istanbul Il Baskani Osman Nuri Kabaktepe, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, milletvekilleri, belediye baskanlari, akademi, edebiyat ve sanat dünyasindan birçok isim katildi.

Necip Fazil Kisakürek'in manevi ve kültürel mirasini yasatmak amaciyla Star Gazetesi tarafindan düzenlenen Necip Fazil Ödülleri'nde bu yil 6 ayri dalda 7 isim ödüle layik görüldü.

Prof. Dr. M. Fatih Andi, Prof. Dr. Hicabi Kirlangiç, Prof. Dr. Turan Karatas, Dr. Ahmet Murat Özel ve Necip Tosun'dan olusan jüri, Mustafa Aydogan'i "Necip Fazil Siir Ödülü"ne, yazar Mukadder Gemici'yi "Necip Fazil Hikaye-Roman Ödülü"ne, Prof. Dr. Tahsin Görgün'ü "Necip Fazil Fikir-Arastirma Ödülü"ne, Hashim Cabrera'yi "Necip Fazil Uluslararasi Kültür Sanat Ödülü"ne, Prof. Dr. Süleyman Uludag'i "Necip Fazil Saygi Ödülü"ne, Safiye Gölbasi ve Kadir Danis'i de "Necip Fazil Ilk Eserler Ödülleri"ne layik gördü.

(Bitti)
Kaynak: AA