Küresel Piyasalar, Merkez Bankalari Toplanti Kararlari Öncesinde Negatif Seyrediyor

Küresel piyasalarda, bugünden itibaren yogunlasacak merkez bankalari kararlari öncesinde Omicron varyantina yönelik endiseler ve enerji fiyatlarindaki artisin etkisiyle negatif bir seyir izlenirken, bugün Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ile ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri takip edilecek.

Enflasyonun beklenenden daha uzun süre yüksek seyredecegi ve Omicron varyantina iliskin endiseler piyasalari negatif etkilerken, bugünden itibaren merkez bankalarinin 2021'in son toplanti kararlari yatirimcilarin gündeminin odaginda yer aliyor.

Bu kapsamda bugün Pakistan, Macaristan ve Sili merkez bankalariyla baslayacak toplanti serisi, yarin ABD Merkez Bankasi (Fed) ile devam edecek. Haftanin ikinci yarisinda ise Avrupa Merkez Bankasi (ECB), Ingiltere Merkez Bankasi (BoE), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) ve Japonya Merkez Bankasinin (BoJ) yani sira Filipinler, Isviçre, Endonezya, Tayvan, Misir, Norveç, Meksika, Kolombiya ve Rusya'nin merkez bankalari kararlarini açiklayacak.

Analistler, enflasyon beklentilerindeki yükselisin para politikalarinda sikilasma baskilarini artirdigi mevcut ortamda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda ortaya çikan varyantlarin merkez bankalarini atacagi adimlar konusunda zorda biraktigini belirterek, bu durumun yatirimcilar açisindan fiyatlama belirsizligi yarattigini söyledi.

Merkez bankalarinin karar metninde yer alacak detaylar ile politika yapicilarin sözle yönlendirmelerinin gelecek yila dair para politikasi beklentilerinin sekillenmesi açisindan kritik önem tasidigini vurgulayan analistler, özellikle yarin Fed'in son dönemdeki sahin tutumunu devam ettirip ettirmeyeceginin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagini kaydetti.

Bu gelisme öncesinde dün Fed New York Subesi tarafindan açiklanan Tüketici Beklentileri Anketi, Amerikali tüketicilerin 1 yillik süreçte enflasyon beklentisinin kasimda yüzde 6 ile yeni bir rekora ulastigini ortaya koydu.

Yarinki Fed kararlari öncesinde azalan risk istahi ile New York borsasinda düsüs yasanirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,89, S&P 500 endeksi yüzde 0,91 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,39 deger kaybetti. ABD'nin tahvil faizi dün yüzde 1,51 seviyelerinden düsüse geçerek yüzde 1,4150'ye kadar gerilerken, bugün yatay seyrediyor. Dün yüzde 0,3'lük artisla 96,3 seviyelerinden kapanan dolar endeksi de bugün 96,3-96,5 dar bandinda yatay hareket ediyor. ABD'nin endeks vadeli kontratlarinin da yeni güne negatif basladigi görülüyor.

Avrupa tarafinda, yukari yönlü hareketi yeniden ivme kazanan dogal gaz fiyatlari uzun süreli yüksek enflasyon endiselerini beslemeye devam ediyor. Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock'un Rusya'dan Avrupa'ya uzanan Kuzey Akim 2 Dogal Gaz Boru Hatti'nin su anda isletme ruhsati alamayabilecegini belirtmesinin ardindan Avrupa'da vadeli dogal gaz kontratlari dün yüzde 12,5 artisla 118,7 avroyu gördü. Öte yandan dün BoE tarafindan yayimlanan Finansal Istikrar Raporunda, arz ve enflasyon üzerinde yakin vadeli baskilar bulundugu belirtilerek, "Özellikle virüsün yeni varyantlarinin asinin etkinligini azaltip azaltmayacagina dair belirsizlikler göz önüne alindiginda, Kovid-19'un ekonomik aktivite üzerinde daha büyük bir etkisi olabilir." ifadeleri kullanildi.

Bu gelismelerin yani sira Ingiltere Basbakani Boris Johnson'un Omicron varyantinin Londra'da hizla arttigi ve yeni bir dalga konusunda hazirlikli olunmasi gerektigini belirtmesinin ardindan seyahat hisseleri öncülügünde Avrupa pay piyasalarinda düsüs yasandi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,83 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,70 gerilerken, Almanya'da DAX endeksi yatay kapandi. Avro/dolar paritesi, dün yüzde 0,3'lük azalisla 1,13'ün altina inmesinin ardindan bugün 1,1280 seviyelerinde yatay hareket ediyor. Avrupa'da endeks vadeli kontratlari ise bugün saticili bir seyir izliyor.

Asya borsalarinin da küresel çapta azalan risk istahi ile yeni güne düsüsle baslamasi dikkati çekerken, kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 düsüsle seyrediyor.

Yurt içinde, Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi dün yüzde 3,24 artarak 2.101,51 puan ile tüm zamanlarin en yüksek kapanisini gerçeklestirdi. Dolar/TL ise dün tarihi zirvesini 14,6412'ye tasimasinin ardindan TCMB'nin dogrudan döviz satim müdahalesi ile 13,6598'e kadar gerilerken, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 13,85 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, enflasyonist baskilar ve Omicron varyantina iliskin endiselerin gündemde kalmaya devam ettigini belirterek, merkez bankalari kararlari öncesinde azalan risk istahinin küresel pay piyasalarinda düsüslere neden oldugunu söyledi.

Bugün yurt içinde konut satis istatistikleri, yurt disinda ise ABD'de ÜFE, Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve Ingiltere'de issizlik orani verilerinin takip edilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 2.200 puanin direnç, 2.030 seviyesinin destek konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Ingiltere, ekim ayi issizlik orani

10.00 Türkiye, kasim ayi konut satislari

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayi sanayi üretimi

16.30 ABD, kasim ayi ÜFE

Kaynak: AA