DSÖ Açiklamasi '77 Ülkede Tespit Edilen Omicron Daha Önce Hiçbir Mutasyonda Görmedigimiz Oranda Yayiliyor'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "77 ülke su anda Omicron vakalari bildirdi ve gerçek su ki Omicron henüz tespit edilmemis olsa bile muhtemelen çogu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmedigimiz bir oranda yayiliyor" dedi.

DSÖ Açiklamasi '77 Ülkede Tespit Edilen Omicron Daha Önce Hiçbir Mutasyonda Görmedigimiz Oranda Yayiliyor'
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona virüs salgininin son durumuna yönelik basin toplantisi düzenledi.

Ghebreyesus konusmasinda, "77 ülke su anda Omicron vakalari bildirdi ve gerçek su ki Omicron henüz tespit edilmemis olsa bile muhtemelen çogu ülkede bulunuyor. Omicron, daha önce hiçbir mutasyonda görmedigimiz bir oranda yayiliyor" dedi.

Insanlarin Omicron’u hafife almasindan endise duydugunu belirten Ghebreyesus, Omicron’un hafife alinmamasi gerektigini vurguladi. Ghebreyesus, "Omicron daha az ciddi hastaliga neden olsa bile çok sayida vaka, hazirliksiz saglik sistemlerini bir kez daha zor duruma sokabilir" ifadelerini kullandi.

Asinin ülkeleri krizden çikmasini tek basina saglamayacagini belirten Ghebreyesus, sosyal mesafenin, maske takmanin ve hijyenin önemine vurgu yapti. Ülkeler arasinda Covid-19 asilama oranlarinda hala büyük bir esitsizlik oldugunu kaydeden Ghebreyesus, "41 ülke hala nüfuslarinin yüzde 10’unu asilamayi basaramadi, 98 ülke yüzde 40’a ulasmadi. Ayni ülkedeki nüfus gruplari arasinda da önemli esitsizlikler görüyoruz" dedi.

Ghebreyesus, "Eger esitsizligi sonlandirirsak Covid-19 salginini sonlandiririz. Eger esitsizligin devam etmesine izin verirsek salginin devam etmesine izin vermis oluruz" diye konustu.

Kaynak: İHA