Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba, Alman Mevkidasi Baerbock Ile Görüstü

Kuleba, ABD Disisleri Bakanligi Avrupa ve Avrasya Isleri Müstesari Karen Donfried ile Kiev'de bir araya geldi.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Almanya Disisleri Bakani Annalena Baerbock ilk kez gerçeklestirdigi telefon görüsmesinde Donbas krizine iliskin müzakere süreci ve Kuzey Akim 2 dogal gaz boru hatti konularini ele aldi.

Ukrayna Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, görüsmede Kuleba, ülkesinin sinirlarindaki ve "geçici olarak isgal altindaki bölgelerde" güvenlik durumuna iliskin bilgi verdi.

Ülkesinin Rusya-Ukrayna krizinin çözümünde siyasi ve diplomatik uzlasiya bagli oldugunu kaydeden Kuleba, Almanya'daki yeni koalisyon hükümetinin Ukrayna'daki barisin tesisine verdigi önem dolayisiyla minnettar olduklarini ifade etti.

Ülkesinin Normandiya formati kapsamindaki çalismalari destekledigini belirterek, bu kapsamda Fransa ile Almanya'nin Rusya'yi tekrar müzakere masasina oturtma çabalari için tesekkür eden Kuleba, Kuzey Akim 2 dogal gaz boru hattina iliskin net durusu için de Alman mevkidasina tesekkürlerini iletti.

Baerbock da Ukrayna'nin egemenligi ve toprak bütünlügüne olan sarsilmaz desteklerini teyit ederek, Normandiya formatindaki müzakere sürecine tekrar baslamaya hazir olduklarini vurguladi.

Taraflar projenin Avrupa enerji yasasi mevzuatina uymasi gerektigini dile getirdi.

- Rusya'nin olasi yeni bir gerginligine karsi ABD hazir

Ukrayna Disisleri Bakanligindan yapilan diger bir açiklamaya göre, Kuleba, ABD Disisleri Bakanligi Avrupa ve Avrasya Isleri Müstesari Karen Donfried ile Kiev'de bir araya geldi.

Görüsmede, taraflar, Donfried'in Moskova ziyareti öncesi pozisyonlarini koordine etti.

Ukrayna'ya iliskin Ukrayna'siz bir karar alinmayacagi prensibini destekledigini ifade eden Donfried, Ukrayna'nin egemenligine ABD'nin sarsilmaz destegini teyit etti ve Rusya'nin olasi yeni bir gerginligi tirmandirma girisimine karsi Ukrayna ve Avrupali müttefikleriyle caydirici bir paket uygulamaya hazir olduklarini vurguladi.

Kuleba, gerginligin azaltilmasi ve barisçil çözüm yolunda ABD'nin aktif katilimini memnuniyetle karsiladiklarini belirtti.

Kaynak: AA