Çekya'da Yeni Hükümet Cuma Günü Kurulacak

Çekya’nin yeni Basbakani Petr Fiala, Devlet Baskani Milos Zeman’in cuma günü yeni hükümeti eksiksiz bir sekilde atayacagini duyurdu.

Çekya'da Yeni Hükümet Cuma Günü Kurulacak
Çekya’da geçtigimiz ekim ayinda gerçeklestirilen parlamento seçimlerinden zaferle ayrilan SPOLU ittifaki lideri ve yeni Polonya Basbakani Petr Fiala, hükümet kurma çalismalari kapsaminda Çekya Devlet Baskani Milos Zeman ile bugün yaptigi görüsmenin ardindan hükümetin Baskan Zeman tarafindan eksiksiz olarak onaylanacagini bildirdi. Baskan Zeman, daha önce bakan adaylari ile tek tek görüsmüs ve disisleri bakani olarak önerilen Petr Lipavsky’nin bakanligini yeterli nitelikleri olmadigi gerekçesi ile onaylamadigini açiklamisti.

Fiala yaptigi açiklamada, "Çekya’nin çikarina, hükümetin tamami atanacak. Baskan Zeman, Anayasa Mahkemesi’ndeki bir anlasmazligin sadece durumu daha da karmasik hale getirecegini anladi ve takdir edilecek bir sekilde devlet menfaatlerine uygun bir karar verdi” dedi.

Baskanlik Sözcüsü Jiri Ovcacek sosyal medya üzerinden yaptigi açiklamada, “Baskan Zeman, Çekya’nin yeni hükümetinin üyelerini 17 Aralik 2021 Cuma günü saat 11.00’de Lany’deki Baskanlik konutunda atayacak” ifadelerini kullandi.

“Bu ülkenin vatandaslari için yapacagimiz çok is var”

Çekya’nin yeni Disisleri Bakani olmasi beklenen Jan Lipavsky ise yaptigi açiklamada, “Yeni bir hükümetin atanmasi konusunda basbakan ve baskan arasindaki anlasmayi takdir ediyorum. Basbakan tarafindan önerildigi gibi benim sahsim da dahil olmak üzere hükümetin tam olarak atanmasini memnuniyetle karsiliyorum. Bu ülkenin vatandaslari için yapacagimiz çok is var” dedi.

Zeman, 28 Kasim tarihinde basbakan olarak seçimlerin galibi olan Spolu (Birlikte) ittifakinin lideri Fiala’yi basbakan olarak atamis, Fiala’nin kendisine sundugu hükümet listesindeki bakan adaylari ile alfabetik sira ile 2 hafta boyunca tek tek görüsmüstü. Baskan Zeman, Covid-19 testinin pozitif çikmasi sonrasinda bakan adaylari ile görüsmelerini plastikten yapilmis bir kabin içerisinden izole sekilde gerçeklestirmisti.
Kaynak: İHA