ABD'de Hortumlarin Vurdugu Kentucky Sakinleri Yaralarini Sarmaya Çalisiyor

Anadolu Ajansi muhabiri, hortumlarin yikip geçtigi Mayfield'da evlerini, is yerlerini kaybeden kent sakinleriyle konustu Esiyle restoran isleten Wayne Flant :''Hala insanlari bulmaya çalisiyoruz, hala enkaz altindan insan çikariyorum''''Iki gündür elektrigimiz ve suyumuz yok. Sabaha dogru 3'te uyandim ve donuyordum. Bugün oglum ile bir jeneratör kuracagiz ve soguktan ölmeyecegiz'' Hortum vurdugunda 110 kisinin enkaz altinda kaldigi mum fabrikasinda çalisan 34 yasindaki Allen Shane Williams:''Dogup büyüdügüm mahallem yikildi. Hortum tüm kenti yikti geçti. Daha önce hiç böyle bir sey görmemistim' ''Annem dahil insanlarin gidecek yerleri yok. Eve, kiyafete, gidaya ihtiyacimiz var. Insanlarin ilaca ihtiyaci var. Kimden gelirse gelsin her türlü yardima ihtiyacimiz var''Shyheim McCampbell:''Eyaletin ya da federal hükümetin bir an önce su tankeri kurmasi gerek yoksa kent çok kötü kokacak''

ABD'de Kentucky basta olmak üzere en az 30 hortumun vurdugu 6 eyalette arama kurtarma çalismalari sürerken, evlerini, is yerlerini kaybeden afetzedeler ise yaralarini sarmaya çalisiyor.

Anadolu Ajansi muhabiri, hortumdan en çok etkilenen ve yerle bir olan Mayfield kenti sakinleriyle konustu.

Esiyle restoran isleten Wayne Flant, is yerinin hortumda tamamen yerle bir oldugunu belirterek, "Hortum öncesi bir sürü müsterimiz olurdu, simdi ise bir süre hiç müsterimiz olmayacak." dedi.

Mayfield'in nüfusunun yaklasik 10 bin oldugunu söyleyen Flant, "Gerçekten ne söyleyecegimi bilmiyorum. Hala insanlari bulmaya çalisiyoruz, hala enkaz altindan insan çikariyorum." diye konustu.

Bir an önce enkazi temizleyip restoranini yeniden insa etmek istedigini, hala ödenmesi gereken faturalari oldugunu dile getiren Flant, "Bazilari ise kaybettiklerini asla onaramayacak, Ne yapacagimi bilmiyorum, söylenecek söz yok." ifadelerini kullandi.

- "Elektrigimiz, suyumuz yok"

Evlerinin restorandan yaklasik 1,5 kilometre uzaklikta oldugunu ve sans eseri hortumdan zarar görmedigini belirten Flant, ''Iki gündür elektrigimiz ve suyumuz yok. Sabaha dogru 3'te uyandim ve donuyordum. Bugün oglum ile bir jeneratör kuracagiz ve soguktan ölmeyecegiz.'' dedi.

Birçok kisinin evinin tamamen yikildigini, çogunun otellere gidemedigini ve gidecek yeri olmadigini anlatan Flant, ''Kimden olursa olsun, burada yardima ihityacimiz var. Burada gidecek hiçbir yeri olmayan bir sürü kisi var.'' ifadelerini kullandi.

30 yildir Kentucky'de yasayan Daren Stewart ise,''Insanlarin evleri gitti, hiçbir seyi kalmadi. Kentucky'nin batisi tam anlamiyla felaket durumda ve ben de insanlara yardim edebilmek için buradayim.'' diye konustu.

Hortum vurdugunda 110 kisinin enkaz altinda kaldigi mum fabrikasinda çalisan 34 yasindaki Allen Shane Williams ise, ''Simdiye kadar bildigim kadariyla fabrikadan az 3-4 arkadasimi kaybettim. Baska kimler hayatta, kim öldü, kim kayip bilmiyorum.'' dedi.

Williams, sunlari kaydetti:

''Dogup büyüdügüm mahallem yikildi. Hortum tüm kenti yikti geçti. Daha önce hiç böyle bir sey görmemistim. Annem dahil insanlarin gidecek yerleri yok. Eve, kiyafete, gidaya ihtiyacimiz var. Insanlarin ilaca ihtiyaci var. Kimden gelirse gelsin her türlü yardima ihtiyacimiz var.''

Mayfield'de yasayan Shyheim McCampbell ise, '' Hiçbirimiz ne yapacagimizi bilmiyoruz. Daha önce hiç böyle bir sey yasamadik, bun hazir degildik.'' ifadelerini kullandi.

-Evsizlerin kaldigi barinak yerle bir oldu

Hortumda evsiz kadinlarin kaldigi bir barinagin da yikildigini söyleyen McCampbell, ''Kentimiz Mayfield öldü ve sehri yeniden hayata döndürmeye çalisiyoruz. Zor olacak, zaman alacak ama bu yapabiliriz.'' dedi.

McCampbell, ''Eyaletin ya da fedaral hükümetin bir an önce su tankeri kurmasi gerek, yoksa kent çok kötü kokacak.'' seklinde konustu.

Chloe Sanderson ise, '' Uyandiginizda her seyinizin gittigini, dünyanizin alt üst oldugunu görüyorsunuz.'' ifadelerini kullandi.

- ''Hortumlar siddetli bir canavar gibi''

Afetzedelere yardim için Michigan'dan Mayfield'a gelen Kendra Patocki ise ''Birçok firtina gördüm ama bu en yikici olani. Simdiye kadar gördügüm en kötü hortum oldugunu söyleyebilirim. Gözyaslarimi zor tutuyorum. Hortumlar siddetli bir canavar gibi, nereden geldigi belli olmuyor.'' degerlendirmesinde bulundu.

- Kansas'tan yardim için 8,5 saat yolculuk yaptilar

Eric Jorgensen ve esi ise Kansas'tan 8 buçuk saat süren yolculugun ardindan Mayfield'e geldiklerini ve hortumdan etkilenenlere yardim etmek için ellerinden geleni yapacaklarini söyledi.

Jorgensen, ''Bu hortum anlasilan 3 mil genisligindeydi, bazi binalarin ayakta kalabilmesi ise gerçekten bir mucize.'' dedi.

Kaynak: AA