Uluslararasi Distopya Film Festivali Basladi

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün katkilariyla, 12 Aralik'a kadar sinemaseverleri agirlamaya devam edecek festivalin açilis programinda, Meral Çetinkaya ve Çetin Tekindor'a ''Onur Ödülü'' verildi.

Uluslararasi Bagimsiz Sinema ve Sanat Dernegince düzenlenen Uluslararasi Distopya Film Festivali basladi.

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügünün katkilari, Üsküdar Belediyesi is birligi, BKM Mutfak destegiyle düzenlenen festivalin açilis programi, Üsküdar Baglarbasi Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapildi.

Festival Direktörü Hatice Askin, konusmasinda festivali en iyi sekilde hayata geçirmek için 1,5 yildir çalistiklarini belirterek, emegi geçen kisilere ve katki saglayan kurum ve kuruluslara tesekkür etti.

Sinemanin yeryüzünü sahiplenme cesareti veren, dünyayi degistirme ve dönüstürme gücü hissettiren çok güçlü bir sanat formu oldugunu dile getiren Askin, "Hitchcock'un dedigi gibi mantik sikicidir. Bazen mantigin sinirlarini geçmek için alanlarinin disina çikmak gerekir. Distopya da bize bu çikisi saglayan bir türdür. Sinemanin öyle bir gücü var ki duygulari baska bir sanat formunun yanina bile yaklasamayacagi bir biçimde ortaya çikarir." ifadelerini kullandi.

Askin, festivalin ülke sinemasi içinde farkli türlere alan açmak, distopik filmlere dikkati çekmek ve distopik türde film üretimini artirmak amaciyla hayata geçirildigini vurguladi.

- "Iyi ki birlikte böyle bir festivalin içerisindeyiz"

Festivalin sanat yönetmeni yazar Gülsah Elikbank ise bugüne kadar bir yazar olarak edebiyat kariyerinin yazdiklarinin görsel karsiligini merak ederek geçtigini söyledi.

Bu nedenle görselligin içindeki bir festivalin parçasi olmayi ayrica kiymetli buldugunu ifade eden Elikbank, "Bu festival aslinda daha derine dalmaya cesaret edenlerin, daha adil bir dünya düzeni düsünenlerin, düsleyenlerin ve daha umutlu bir evren olusturmak isteyenlerin, kalbi bunun için çarpan insanlarin isi." diye konustu.

Elikbank, "Biz ütopyamizi bulmak için önce distopyalardan geçmek zorundayiz. Bizimle bugün daha derine daldiginiz için hepinize çok tesekkür ediyorum. Iyi ki varsiniz, iyi ki birlikte böyle bir festivalin içerisindeyiz." dedi.

Gecede ayrica Meral Çetinkaya ve Çetin Tekindor'a "Onur Ödülü" verildi. Oyuncu Umut Karadag, ödülü Çetin Tekindor adina menajerine takdim etti. Meral Çetinkaya ise ödülünü Prof. Dr. Yüksel Yalova'dan aldi.

Festivalin jüri üyelerine de plaket verilen program, sahnede hatira fotografi çekimi ve festivalin açilis filmi "Poupelle of Chimney Town" gösterimiyle sona erdi.

- "En iyi Film Ödülü" için 8 film yarisiyor

"Daha Derine Dal" sloganiyla düzenlenen Uluslararasi Distopya Film Festivali, 12 Aralik'a kadar sinemaseverleri salonlarda agirlamaya devam edecek.

Yönetmen Akin Güngör, Ege Üniversitesinden Dr. Ögretim Üyesi Zehra Cerrahoglu ve kurgu yönetmeni Firat Terzioglu'nun 200'e yakin basvuru arasindan seçtigi 8 film, festivalin Uluslararasi Kisa Film Yarismasi'nda "En Iyi Film Ödülü" için yarisiyor.

Yarismada, birinciye 7 bin 500 lira, ikinciye 5 bin lira ve üçüncüye 2 bin 500 lira ödül takdim edilecek. Dereceye giren filmlere verilecek ödüllerin yani sira finalist filmlere de gösterim telifi ödenecek.

- En Iyi Senaryo Ödülü olarak 7 bin 500 lira fon saglanacak

Distopya türündeki kisa film projelerini desteklemek ve sektöre yeni yönetmenler kazandirmak için yapilan Ulusal Kisa Film Senaryo Yarismasi'nda 5 senaryo dereceye girdi. Yarismada "En Iyi Senaryo Ödülü" alacak film projesine 7 bin 500 lira fon saglanacak.

Direktörlügünü sinema yazari Kerem Akça'nin üstelendigi Uzun Metraj Film Seçkisi'nde ise Yuusuke Hirota'nin "Poupelle of Chimney Town", Jonathan Nossiter'in "Last Words", Matthew Eade'nin "A Black Rift Begins To Yawn" ve Erdem Tepegöz'ün "Gölgeler Içinde" filmi yer aliyor.

Festival programinda kisa film yarismasi ile film gösterimlerinin yani sira "Akademi Bölümü" kapsaminda "Distopya-Teorik ve Elestirel Yaklasimlar" basligi altinda paneller ile "Teknoloji Bölümü" kapsaminda "Yapay Zeka ve Yeni Teknolojik Gelismeler" hakkinda sunumlar da yer aliyor.
Kaynak: AA