Temizlenmeyen Bacalar Karbonmonoksit Zehirlenmesine Ve Yanginlara Neden Oluyor

Kis aylarinin yaklasmasiyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmeleri ve yanginlar artti. Erzincan’da Itfaiye Müdürlügü ekipleri, vatandaslara baca temizligini düzenli araliklarla aksattirmadan yaptirmasi için çagrida bulundu.

Temizlenmeyen Bacalar Karbonmonoksit Zehirlenmesine Ve Yanginlara Neden Oluyor
Son zamanlarda yasanan soba zehirlenmelerine karsi halki bilgilendirme ve bilinçlendirme çalismalarina devam eden ekipler, karbonmonoksit gazinin renksiz ve kokusuz oldugu için fark edilmedigini ve maalesef insanlarin zehirlenerek hayatini kaybettigini söyledi.



Itfaiye Müdürlügü Egitim Amiri Yakup Cenk Say, “Öncelikle vatandaslara baca montajini itfaiye ekiplerine ve yetkili firmalara yaptirmalarini, bacalarin periyodik bakimlarini özellikle kati yakitli sobalarin aylik bakimlarini mutlaka yaptirmalarini öneriyoruz. Çünkü baca temizliginin yapilmamasi yangin çikmasina neden oluyor. Bir diger önemli unsur dogalgaz menfezlerinin açik olmasi gerekiyor. Havalandirmanin çok iyi yapilmasi gerekiyor. Ve hep dedigimiz gibi kombilerin periyodik bakimlarinin her yil yaptirilmasi gerekiyor” diyerek uyarilarda bulundu.

Isiticilarin nasil kullanilmasi gerektigini anlatan Say, “Sofben, soba, kombi gibi isiticilarin odalari çok iyi havalandirilmali. Sofbenler, balkon ya da mutfak kismina monte edilmeli. Kesinlikle banyoya monte edilmemeli. Unutulmamali ki sofben zehirlenmeleri genellikle havalandirmanin yeterli olmamasindan kaynaklaniyor. Soba kullaniminda ise baca borulari yatayda maksimum 2 metre olmali ve en fazla 2 dirsek olarak kurulmali. Yeterli baca çekisinin saglanabilmesi içinde bacalar çati yüksekliginden 1 metre yüksekte olmali. Sobalar mutlaka üstten yakilmali ve bacalar her ay düzenli olarak temizlenmeli. Çünkü soba bacalari temizlenmedigi zaman içerisinde bulunan kurum ve artik maddenin soba çapini daraltarak içerideki dumanin çatidan çikmasini engelliyor. Buda zehirlenmelerin yasanmasina neden oluyor.” dedi.

Özellikle güneybatidan esen lodos rüzgarlarina karsi dikkatli olunmasini kaydeden Say, “Lodos rüzgarlarina karsi kati yakitli sobalarin yakilmamasini öneriyoruz. Yakildiginda ise mutlaka uyurken söndürülmesi lazim” seklinde konustu.

Son olarak karonmonoksit zehirlenmelerinin belirtilerine deginen Say, “Bas agrisi, yorgunluk hissi, mide bulantisi, uyku hali gibi semptomlar zehirlenmenin ilk belirtilerdir. Fark edilmezse bunun akabinde ölümler meydana gelmektedir. Bu belirtiler olustugunda zehirlenen kisiler hizla ortamdan uzaklastirilarak açik havaya çikarilmali ve 112 Acil Çagri Merkezini aramali” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA