Taslak Ders Kitaplari Ve Egitim Araçlarinin Incelenme Kriterleri Güncellendi

Içeriklerde, Türkçenin dogru ve özenli kullanimina, dilin, anlatim zenginligi ve gücünü yansitacak nitelikte olmasina dikkat edilecek Içerik, bilimsellik ilkesi gözetilerek olusturulacak, ögretim programinda yer alan tüm kazanimlari karsilayacak Elektronik içeriklerde bilissel yük dengesi, etkili bir ögretim saglayacak nitelikte tasarlanacak 2022 yili için basvurusu alinacak taslak ders kitaplarina iliskin 718 Subat tarihlerinde 'https://kitapinceleme.meb.gov.tr/' internet adresinden basvuru yapilabilecek

Milli Egitim Bakanliginca (MEB), taslak ders kitabi ve egitim araçlari ile bunlara ait elektronik içeriklerin incelenmesinde degerlendirmeye esas olacak kriterler ve açiklamalar güncellendi.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Baskanliginin internet sitesinden, 14 Ekim'de Resmi Gazete'de yayimlanan "Ders Kitaplari ve Egitim Araçlari Yönetmeligi" dogrultusunda güncellenen kriterler duyuruldu.

Buna göre, taslak ders kitabi ve egitim araçlari ile bunlara ait elektronik içerikler, Milli Egitim Temel Kanunu'nun 2. maddesinde ifade edilen "Türk Milli Egitiminin Genel Amaçlari" ile "Türk Milli Egitiminin Temel Ilkeleri" esas alinarak hazirlanacak.

Içeriklerde, Türkçenin dogru ve özenli kullanimina, dilin, anlatim zenginligi ve gücü ile anlam inceliklerini yansitacak nitelikte olmasina dikkat edilecek.

Içerik, ögretim programlarinda yer alan milli ve manevi degerlere uygun, kök degerleri yansitacak nitelikte olacak.

- Toplumsal esitlik ilkesi gözetilecek

Konularin islenisinde veya örneklerde, insanlarin betimlenmesi ve olaylarin sunulmasinda, toplumsal esitlik ilkesi gözetilecek.

Verilen örneklerde ve kullanilan karakterlerde, kadin ve erkek dagilimi açisindan makul bir denge gözetilecek. Kadin erkek temsilinde isnat, ön yargi, kalip yargi ve benzeri ifadeler bulunmayacak.

Içerikteki unsurlarda milli ve manevi degerler, toplumsal hassasiyetler göz önünde bulundurulacak, toplumun giyim ve hayat tarzi, gerçeklige uygun olarak yansitilacak.

Toplumun bir kesiminin siyasi görüsünü veya düsünce biçimini küçük düsüren, yahut bunlara karsi ön yargi olusturabilecek anlatimlara yer verilmeyecek.

- Muzir tesirde bulunacak öge yer almayacak

Içerikte, bagimlilik yapici, müstehcen ve ögrencilerin maneviyatina olumsuz etki edebilecek herhangi bir unsur, açik veya örtük bir biçimde bulunmayacak.

Ögrenciler için muzir tesirde bulunacak korku, siddet, hakaret, asagilama, cinsel içerikli öge ve benzeri herhangi bir mesaj veya ima yer almayacak.

Terör örgütleri ile irtibatli ve iltisakli herhangi bir görsel veya yazili öge, ifade yahut imaya yer verilmeyecek. Türkiye Cumhuriyeti'ni uluslararasi alanlarda zor duruma düsürecek veya milli menfaatlere zarar verecek içerik bulunmayacak.

Içerikte, dogaya zarar verecek veya hayvan haklarina aykirilik teskil edecek yazili ve görsel herhangi bir unsur bulunmayacak, Kisisel Verilerin Korunmasi Kanunu'na aykirilik teskil edecek herhangi bir unsur yer almayacak.

Içerik bilimsellik ilkesi gözetilerek olusturulacak, ögretim programinda yer alan tüm kazanimlari karsilayacak. Içerikte bilgi eksikligi veya bilgi hatasi bulunmayacak, içerigin dagilimi ünite ve hedeflenen süre bazinda dengeli olacak.

- Elektronik içerikler genel tasarim ilkelerine uygun olarak olusturulacak

Elektronik içeriklerde, bilissel yük dengesi, etkili bir ögretim saglayacak nitelikte tasarlanacak. Elektronik içerikler, genel tasarim ilkelerine uygun olarak olusturulacak.

MEB Ders Kitaplari ve Egitim Araçlari Yönetmeligi'nde belirtilen sartlari tasiyan, MEB hizmet birimleri ile yayincilik faaliyetinde bulunmakta olan kurum ve kuruluslar, "https://kitapinceleme.meb.gov.tr/" internet adresi üzerinden taslak ders kitabi basvurusunda bulunabilecek.

Basvurular, 7-18 Subat tarihlerinde yapilabilecek.
Kaynak: AA