Iran Yüksek Düzeyde Zenginlestirilmis Uranyum Stokunu Ikiye Katladi

Iran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi: 'Yasalara göre bizden 120 kilogram yüzde 20 zenginlestirilmis uranyum istendi, biz ise su ana kadar nükleer silaha sahip ülkeler disinda hiçbir ülkenin üretemedigi 25 kilogram yüzde 60 oraninda zenginlestirilmis uranyum ürettik'.

Iran, yüzde 60 oraninda zenginlestirilmis uranyumu 25 kilograma yüzde 20 saflikta zenginlestirilmis uranyum stoklarini da 210 kilograma çikardigini duyurdu.

Iran'in yari resmi haber ajansi Mehr'in haberine göre, Iran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, Viyana'da nükleer müzakerelerin yeniden baslamasina haftalar kala ülkesinin zenginlestirilmis uranyum stokunu kisa sürede ikiye katladigini açikladi.

Nükleer anlasmada Iran'a en fazla 3,67 oraninda uranyum zenginlestirme izni verilmesine ragmen su ana kadar yüzde 20 oraninda zenginlestirilmis 210 kilogram uranyum ürettiklerini belirten Kemalvendi, yüzde 60 oraninda zenginlestirilmis uranyum miktarini da 25 kilograma çikardiklarini bildirdi.

Meclis'in geçen yil çikardigi ve hükümeti nükleer faaliyetleri hizlandirmaya tesvik eden yasaya isaret eden Kemalvendi, "Bir dönem bazi kisitlamalarimiz oldu ama neyse ki Islami Sura Meclisinin stratejik eylem yasasi bu durumu degistirdi. Yasalara göre bizden 120 kilogram yüzde 20 zenginlestirilmis uranyum istendi, biz ise su ana kadar nükleer silaha sahip ülkeler disinda hiçbir ülkenin üretemedigi 25 kilogram yüzde 60 oraninda zenginlestirilmis uranyum ürettik." dedi.

Iran ile Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Ingiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasinda 2015'te imzalanan Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP) olarak adlandirilan nükleer anlasma, Tahran'a yüzde 3,67 oraninda uranyum zenginlestirme faaliyetini sürdürme ve en çok 300 kilogram uranyumu elinde tutabilme izni veriyor. ABD'nin nükleer anlasmadan tek tarafli çekilmesinin ardindan Iran, anlasmadaki taahhütlerini askiya almisti.

Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansi'nin (UAEA) Iran'in nükleer programiyla ilgili 7 Eylül'de yayimladigi son raporunda, Tahran'in uranyum zenginlestirme tesislerine yerlestirdigi gelismis ve yeni nesil santrifüjlerle yüzde 20 düzeyinde 84,3 kilogram ve yüzde 60 düzeyinde 10 kilogram uranyum zenginlestirdiginin bilgisi verilmisti. Mayista yayimlanan raporda ise Iran'in elinde 62,8 kilogram yüzde 20 zenginlestirilmis uranyum ve 2,4 kilogram yüzde 60 zenginlestirilmis uranyum oldugu açiklanmisti. Buna göre, Tahran'in zenginlestirilmis uranyum miktarini her geçen gün daha da artirdigi göze çarpiyor.

Uranyumun yüzde 20 ve üzerinde zenginlestirilmesi ise nükleer bomba elde etmeye imkan saglayacak yüzde 90 saflikta parçalanabilir uranyuma ulasmak için önemli bir asama olarak kabul ediliyor.

Iran ile nükleer anlasmanin taraflari arasinda anlasmayi yeniden canlandirma ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün müzakere edildigi Avusturya'nin baskenti Viyana'da yapilan ancak sonuçsuz kalarak haziranda ara verilen nükleer görüsmeler 29 Kasim'da yeniden baslayacak.
Kaynak: AA