Adana Siber Polisi Uluslararasi Dolandiricilik Sebekesini Bitirdi

Adana Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügüne bagli “Sanal Devriye” ekibi uluslararasi sirketlerin e-mail hesaplarini kullanarak milyonlarca Dolar ve Euro dolandirdigi ögrenilen 3’ü Nijerya, 1’i Mali, 2’si ise Türk uyruklu 6 zanliyi es zamanli operasyonla yakaladi.

Adana Siber Polisi Uluslararasi Dolandiricilik Sebekesini Bitirdi
Sri Lanka menseli bir petrol sirketi, birlikte çalistigi Amsterdam limanindaki bir sirketten hizmet masraflarinin ödenmesi istenen bir e-posta aldi. Bunun üzerine sirket, masraf karsiligi 10 bin Dolari kendilerine gönderilen IBAN hesabina aktardi. Daha sonra sirketten masraflarin ödenmedigi yönünde bir e-posta daha alan sirket yetkilileri, dolandirildigini anladi. Söz konusu sirketin sikayeti üzerine Sri Lanka Disisleri Bakanligi yaptigi çalismada IBAN’in Türkiye Cumhuriyeti vatandasina ait oldugunu belirleyerek durumu Türkiye Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi’na bildirdi. Paranin, Adana’daki bir hesap numarasina aktarildiginin belirlenmesi üzerine Adana Emniyet Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü “Sanal Devriye” ekipleri, konuyla ilgili çalisma baslatti. Yapilan çalisma sonucunda sebekenin, ülkede yasayan Nijerya uyruklu Joshua Moses Obaje (21), Onuebuchi Samson Anslem (21), Daniel Chima Oputa (26), Mali uyruklu Katimi Berthe (27) ile Ahmet Koyuncu (27) ve Rümeysa Aslan’dan (25) olustugunu belirleyen ekipler, süphelileri takibe aldi. 5 aylik teknik takipte süphelilerin, uluslararasi sirketlerin kurumsal e-posta adreslerine girip baglanti kurduklari sirketleri ögrenip daha sonra da e-postalari taklit ederek, birlikte çalistigi sirketlerle irtibata geçtigi ve binlerce Dolar ve Euro’luk vurgun yaptigini belirlendi.

Yapilan çalismada Hollanda’daki bir kamp tesisi isleten sirketin kurumsal e-posta hesabini taklit eden sebekenin, Curaçao Futbol Federasyonu’yla temasa geçtigi ve ülkenin milli takiminin kamp masrafi olan 64 bin Euro’yu gönderilmesini istedigi belirtildi. Yine bu paranin da Adana’daki IBAN hesabina yollandigi tespit edildi.

Sebekenin Afrikali üyelerinin hesap hareketliliginin 985 bin Dolar ve 350 bin Euro oldugu, Türk üyelerinin ise hesaplarina yatan paralari bu kisilere verdikleri tespit edildi. Süphelilerin yakalanmasi için harekete geçen polisin, Bursa, Antalya ve Sanliurfa’da düzenledigi operasyonda 6 kisi gözaltina alindi. Süphelilerden Rümeysa Aslan’in Nijerya uyruklu Daniel Chima Oputa ile Mali uyruklu kadin Katimi Berthe’nin ise Joshua Moses Obaje ile sevgili oldugu ögrenildi.

Gözaltina alindiktan sonra Adana Emniyet Müdürlügü’ne getirilen süphelilerin islemleri sürüyor.
Kaynak: İHA