Cezayirli Askerlerin Mali'de Konuslandirilmak Üzere Rusya'da Egitildigi Öne Sürüldü

Mali'de konuslandirmak üzere 600 Cezayirli askerin Rusya'nin Kuzey Osetya bölgesinde egitildigi ileri sürüldü.

Mali basininda çikan haberlerde, 600 Cezayirli askerin ekim basinda Rus güvenlik sirketi Wagner tarafindan egitildigi ve yakin zamanda Bamako'ya gönderilecegi iddia edildi.

Cezayirli askerlerin Mali'de Wagner parali askerleriyle birlikte konuslanacagi belirtildi.

Wagner parali askerlerinin Mali'de konuslanacagi iddiasi bir süredir gündemi mesgul etse de Bamako yönetiminden konuya iliskin net bir açiklama yapilmiyor.

- Fransa ile yasanan krizler Mali ve Cezayir'i yakinlastirdi

Mali ise Fransa arasindaki tansiyon, Wagner parali askerlerinin ülkede konuslanacagi iddialarindan sonra yükselmisti.

Cezayir de Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Cezayir'deki sömürge tarihine iliskin tartismali açiklamalari nedeniyle bir süredir Fransa ile kriz yasiyor.

Fransa ile farkli konularda ancak es zamanli yasadiklari sorunlar sonrasi Mali ve Cezayir arasinda hiz kazanan diplomasi trafigi de dikkati çekiyor.

Cezayir Disisleri Bakani Ramtane Lamamra'nin Mali'de geçis sürecinin cumhurbaskani Assimi Goita ile 6 Ekim'de Bamako'da yaptigi görüsme, bazi çevrelerce "Eski sömürgeler Fransa'ya karsi birlesiyor." seklinde yorumlanmisti.

Görüsmeden sonra basina açiklamalarda bulunan Lamamra, Mali hükûmetiyle aktif dayanismasini göstermek için Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun tarafindan gönderildigini söylemisti.

- Fransa ile Mali arasindaki Wagner polemigi

Mali Basbakani Choguel Kokalla Maiga, Rus güvenlik sirketi Wagner'in ülkede konuslanacagi iddialarinin gündeme gelmesiyle Mali'den çekilme karari alan Fransa'yi tek tarafli hareket etmekle suçlamisti.

Fransa'nin Sahel'de yürüttügü Barkhane Operasyonu'nun komutani Laurent Michon da Mali'nin kuzeyindeki üç üsten çekilmeye yönelik kararla ilgili yaklasik 2 yildir Bamako yönetimiyle görüsüldügünü dile getirmisti.

Fransa Cumhurbaskani Macron ise Maiga'nin sözleri karsisinda soke oldugunu belirterek "Üst üste iki darbenin yasandigi, hükûmet bile olmayan bir ülkeden gelen bu utanç verici açiklamalar kabul edilemez. Mali devletinin istegi üzerine Mali'deyiz. Fransa olmasa Mali teröristlerin eline geçerdi." ifadesini kullanmisti.

Bu ifadeler üzerine Fransa'nin Bamako Büyükelçisi M. Joel Meyer, Macron'un Mali hükûmetini hedef alan sözleri nedeniyle Mali Disisleri Bakanligina çagrilmisti.

Kaynak: AA