Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Basçeri'den 'Kibris Konusunda Artik Federasyon Görüsmesi Yapilmayacaktir' Açiklamasi

Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Kibris meselesinde federasyona dayali çözüm modelini esas alan görüsmelerin 2017'de Crans Montana son buldugunu ifade ederek, "Federasyon defteri Crans Montana'da kapanmistir." dedi.

Büyükelçi Basçeri, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Güzelyurt bölgesinde gerçeklestirilen "Milli Mücadele Müzesi ve Türk Dünyasi Meydani Temel Atma Töreni'nde Kibris konusuna dair degerlendirmelerde bulundu.

Kibris milli davasinda Kibris Türkünün güvenligi, bekasi ve refahinin Türkiye'nin kirmizi çizgisi oldugunu vurgulayan Basçeri, "Birkaç günden bu yana Güney Kibris Rum Yönetimi'nde (GKRY) yayimlanan bazi gazetelerde ortaya konan belgeler üzerinden, sanki 2017'de Crans Montana'da bu kirmizi çizgiden geri adim atilmis gibi bir algi yaratilmaya çalisilmaktadir. 2017'de Crans Montana görüsmelerinde Türk heyetinin içerisinde yer almis bir Disisleri Bakanligi bürokrati olarak bir kere daha altini çizmek istiyorum ki bu tutumumuzda hiçbir degisiklik olmamistir. Aksine bu iddialar gerçekle bagdasmamaktadir." dedi.

Basçeri, Crans Montana'da Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun önderliginde diplomasi çalismalarini sürdürdüklerini belirterek, görüsmelerde masayi deviren tarafin Rum-Yunan ikilisi oldugunu hatirlatti.

"Federasyon defteri Crans Montana'da kapanmistir." diyen Baçeri, bundan sonra da Crans Montana'da "ne oldu, ne olmadi?" tartismasina girmenin gereksiz oldugunun altini çizdi.

Basçeri, Kibris meselesinin nasil sonuçlanacagini Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'in net bir sekilde ifade ettigini belirterek, "(Kibris konusunda) Artik federasyon görüsmesi yapilmayacaktir, iki devletin bu Ada'da nasil yan yana yasayacagi hususunda görüsmeler yapilacaktir." diye konustu.

Kaynak: AA