Blinken, Sudan Basbakani Hamduk Ve Egemenlik Konseyi Baskani General Burhan Ile Görüstü

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken'in, Sudan Basbakani Abdullah Hamduk ile Egemenlik Konseyi Baskani General Abdulfettah el-Burhan ile görüserek Sudan'in demokratik geçis sürecini yeniden baslatmalari için hizla çalismaya baslamalari konusunda tesvik ettigi bildirildi.

ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price, Blinken'in Hamduk ve Burhan ile ayri ayi telefonda görüstügünü açikladi. Price, "Bakan, her iki lideri de Sudan'in demokratik geçisini tekrar rayina oturtmak için hizla çalismaya tesvik etti. Basbakan Hamduk'un saliverilmesi ve göreve iade edilmesiyle atilan önemli ilk adimi takdir etti ancak geçis sürecindeki görevlerine dikkati çekti." ifadelerini kullandi.

Bakanin geçis sürecine halkin güvenini yeniden tesis etmek için tüm siyasi tutuklularin derhal serbest birakilmasi çagrisinda bulundugunu ifade eden Price, Blinken'in Sudan'da olaganüstü halin derhal kaldirilmasi için baski yaptigini kaydetti. Price, "Bakan, tüm taraflarin, Anayasa Deklarasyonu ve Juba Baris Anlasmasi'nda belirtilen geçis görevlerini uygulayarak Sudan'in demokrasiye geçisini tamamlamaya odaklanmalarini yenilemeleri zorunlulugunun altini çizdi. ABD'nin barisçil protestolara saygi gösterilmesi çagrisini yineledi ve güvenlik güçlerini göstericilere karsi siddet kullanmaktan vazgeçmeye çagirdi." degerlendirmesinde bulundu.

- Sudan'da askeri müdahale

Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi, 25 Ekim sabahi güvenlik güçlerince gözaltina alinmisti.

Sudan Ordusu Komutani Burhan, olaganüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurmustu.

Sudan'da Egemenlik Konseyi ile yeniden basbakanliga getirilen Hamduk, 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardindan yasanan yönetim krizini sona erdirmek amaciyla dün siyasi anlasmaya imza atmisti.

Anlasma kapsaminda, Burhan, Hamduk'u basbakanlik görevinden azletme kararini iptal etmisti.

Basbakanlik Ofisi de Hamduk'un resmen görevine basladigini bildirmisti.

Kaynak: AA