ABD Kuzey Akim-2 Projesiyle Iliskili Iki Gemi Ve Bir Rus Sirketini Yaptirim Listesine Aliyor

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Kuzey Akim-2 (Nord Stream 2) boru hatti projesinde rol alan Rusya baglantili bir sirket ve iki geminin yaptirim listesine alinacagini duyurdu.

Blinken, 2019 Avrupa Enerji Güvenligini Koruma Yasasi (PEESA) kapsaminda Kuzey Akim-2 boru hatti projesine iliskin raporu güncellenmis sekliye kongreye sunduklarini açikladi.

Rapora iliskin yaptigi yazili açiklamada Blinken, "Raporda, Kuzey Akim- 2 boru hattinda yer alan iki gemi ve bir Rusya baglantili kurulus olan Transadria Ltd. listeleniyor. Transadria Ltd. PEESA kapsaminda yaptirima tabi tutulacak ve gemisi Marlin, bloke edilmis mal olarak tanimlanacak." bilgisine yer verdi.

Blinken sunduklari raporun ABD yönetiminin Kuzey Akim-2 boru hatti projesine olan muhalefeti ve PEESA yasasina olan bagliliginin göstergesi oldugunu belirtti.

Bu rapor kapsamindaki yaptirimlarla birlikte simdiye kadar 8 kisiye yaptirim uyguladiklarini ve toplam 17 gemiyi Kuzey Akim-2 projesiyle baglantili olarak PESA uyarinca bloke edilmis mülk olarak tanimlandiklarini belirten Blinken, "Yönetim olarak, yaptirimlarimizla basta olmak üzere, Kuzey Akim-2 boru hattina karsi çikmaya devam ederken boru hattinin Ukrayna'ya, cephe hatti NATO ve AB ülkelerine yönelik risklerini azaltmak ve Rusya'nin enerji alani dahil olmak üzere zararli faaliyetlerine karsi durmak için Almanya ve diger müttefiklerimizle çalismaya devam edecegiz." ifadelerine yer verdi.

Blinken açiklamasinda diger iki geminin isim ve bandiralarina iliskin detaylar vermedi.

- Kuzey Akim 2 projesi

Toplam maliyeti yaklasik 10 milyar avro olarak hesaplanan Kuzey Akim 2 projesiyle yilda 55 milyar metreküp Rus gazinin Baltik Denizi üzerinden Almanya'ya sevk edilmesi planlaniyor.

Ukrayna, Polonya ile Baltik ülkelerinin insasina karsi çiktigi projenin ortaklari arasinda proje sahibi Gazprom'un yani sira Shell, OMV, Engie, Uniper ve Wintershall gibi sirketler yer aliyor.

Kaynak: AA