ABD Disisleri Bakani Blinken, Fasli Mevkidasi Bourita Ile Bati Sahra'yi Görüstü

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Washington'da, Fas Disisleri Bakani Nasser Bourita ile bir araya geldi. Görüsmede, Bati Sahra'daki durumun yani sira ikili iliskiler ele alindi.

Görüsmeye iliskin açiklama yapan Disisleri Sözcüsü Ned Price, "Bakan Blinken, uzun süredir devam eden ikili ortakligin bölgesel baris, güvenlik ve refahtaki ortak çikarlara dayandigini vurguladi." ifadelerine yer verdi.

Iki bakanin Fas ve Israil arasindaki iliskilerin derinlestirilmesi de dahil olmak üzere bir dizi bölgesel konuyu görüstügüne deginen Price, "Iki bakan, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreterinin Özel Elçisi Staffan de Mistura'nin yeni Bati Sahra için BM liderligindeki siyasi sürece liderlik etmesine güçlü desteklerini dile getirdiler." degerlendirmesinde bulundu.

Price, söyle devam etti:

"Bakan Blinken, Fas'in özerklik planini ciddi, güvenilir, gerçekçi ve Bati Sahra halkinin isteklerini tatmin etmek için potansiyel bir yaklasim olarak görmeye devam ettigimizi kaydetti. Bakan ve Disisleri Bakani ayrica yeni kurulan Fas hükümetinin Kral 6. Muhammed'in reform gündemini ilerletme çabalarini, insan haklari ve temel özgürlükleri desteklemenin önemini ve insan haklari konusunda eylül ayinda ABD-Fas diyalogunu insa etmenin önemini ele aldi."

- Bati Sahra sorunu

Ispanya'nin Bati Sahra'daki sömürgesine karsi 1970'te baslayan ayaklanmalar, Polisario Cephesi'nin kurulmasi ile sonuçlanmis ancak sömürge karsiti bu isyan daha sonra Cephe'nin bagimsizlik mücadelesine dönüsmüstü.

Bati Sahra halkini temsil ettigini öne süren Polisario Cephesi, bölgenin bagimsizligi için ilk firsati Uluslararasi Adalet Divani'nda elde etmisti. 1975 yilinda toplanan Uluslararasi Adalet Divani, Bati Sahra halkinin "kendi kaderini tayin etme hakki" oldugunu ilan etmisti.

Uluslararasi Adalet Divani'nin karari üzerine Ispanya, bölgede referandum yapmayi önermis ve çikacak sonuca bagli kalacagini taahhüt etmisti. Referandum karari alinmasinin ardindan dönemin Fas Krali 2'nci Hasan 5 Kasim 1975'te halka "Yesil Yürüyüs" emrini vermisti. 6 Kasim'da baslayan ve 350 bin Faslinin katildigi ifade edilen yürüyüs 9 Kasim'da sona ermisti.

Bu olayin ardindan Ispanya'nin bölgeden çekilmesiyle Bati Sahra'yi kendi topraklarina katan Fas ile Polisario Cephesi arasinda yasanan gerginlik ise halen devam ediyor.

Kaynak: AA