Güney Afrika'da Yerel Seçimlere Katilim Orani Düsük Kaldi

26 milyon kayitli seçmenden sadece 8 milyonu oy kullandi.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen yerel seçimlerde ülke tarihinin en düsük katilim oranlarindan biri kaydedildi.

Seçim Komisyonu (IEC) verilerine göre, kayitli 26 milyon seçmenden sadece 8 milyonu sandiga gitti.

Güney Afrikali seçmenler, ülke genelindeki 23 bin seçim merkezinde yerel saatle 07.00'den 21.00'e kadar oylarini kullandi.

Seçimlerde 8 metropol bölgesi dahil 257 belediye için yaklasik 60 bin aday yaristi.

IEC'den yapilan açiklamada, ülke genelindeki sandiklarin yaklasik yüzde 99'unun zamaninda oy kullanimina açildigi belirtildi.

Bununla birlikte Gauteng, Kwazulu Natal, Eastern Cape eyaletlerindeki bazi seçim merkezlerinde yasanan protestolar nedeniyle oy verme islemlerinde gecikmeler yasandi.

Ülkenin en büyük eyaletlerinden Kwazulu Natal'da bazi seçmenler, kayitli olmalarina ragmen oy listelerinde yer almadiklarini iddia etti.

Ayrica, teknik sorunlar nedeniyle en az 32 bin seçmenin oy kullanmada sorunlar yasadigi bildirildi.

Güney Afrika'nin en büyük kenti Johannesburg'da 1994'ten beri iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) "oy deposu" olarak bilinen bölgelerde seçime katilimin çok düsük kaldigi gözlendi.

ANC, 2016 yerel seçimlerinde Johannesburg, Durban, Ekurheleni ve Mangaung olmak üzere ülkenin 8 metropolünden 4'ünün belediye baskanliklarini kazanmisti.

Ana muhalefet Demokratik Ittifak (DA) ise ayni seçimlerde Cape Town, Nelson Mandela Bay, East London ve Tshwane metropollerinde sandiktan zaferle ayrilmisti.

Kaynak: AA